Първите три дни от болничните ще бъдат орязани от гледна

...
Първите три дни от болничните ще бъдат орязани от гледна
Коментари Харесай

Намерение: Да се плащат само 50% от заплатата през първите 3 дни болничен

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани от гледна точна приход - работодателите ще продължат да ги заплащат, само че в понижен размер . Според предложение на държавното управление, от 1 януари, 2018 година компаниите ще заплащат единствено 50% от осигурителния приход за първите три дни вместо сегашните 70%, а Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е сега.
За пръв път от доста време насам през 2018 година се предлага по-високо минимално обезщетение за безработица, само че пък се вкарва таван на сумата за безработица и ще се желае по-дълъг застрахователен интервал за това право .
Втората година от майчинството ще се заплаща по 380 лева на месец вместо по 340 лева Максималният застрахователен приход се резервира на 2600 лева, а с него и таванът на пенсиите - 910 лева Предлага се обаче доста нарастване на минималния застрахователен приход на земеделците - от 300 лева на 480 лева, което евентуално ще срещне мощна съпротива от Движение за права и свободи в Народното събрание.
Това са най-важните промени, заложени на Държавното публично обезпечаване за 2018 година, представени от вестник " Сега ".
" С оглед облекчение на бизнеса и предварителна защита на злоупотреби с правото на отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност се предлага процентът, в който се дефинира възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде понижен от 70 на 50% от среднодневното брутно заплащане ", написа в претекстовете. Бизнесът от години упорства да не заплаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 година като краткотрайна и антикризисна, само че остана да работи и до през днешния ден, с цел да се лимитират злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче от дълго време се изчерпа и разноските порастват, а институциите занапред ще вършат разбор, с цел да набележат ограничения против подправените болнични.
Добри и неприятни вести има при компенсациите за безработица. Минималното на ден обезщетение се подвига на 9 лева при 7.20 лева в този момент. Въвежда се обаче и оптимално на ден обезщетение - от 74.29 лева на ден. То е несъмнено въз основата на оптималния размер на месечния застрахователен приход и няма да ощети останалите без работа у нас, твърдят от Национален осигурителен институт. От претекстовете към законопроекта обаче излиза, че задачата е да се постави таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой в последно време пораства и сега компенсацията им у нас не е лимитирано. " В тази връзка неналичието на ограничаване в размера на паричното обезщетение за безработица води до доста увеличение на изразходваните средства от фонд " Безработица " и основава условия за неравнопоставеност сред реципиентите на това осигурително заплащане ", написа в претекстовете. Към юни българите, работили в чужбина, които получават компенсацията си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лева, което е в пъти по-високо от междинното обезщетение за безработните у нас.
Предлага се и друга рестрикция за компенсацията за безработица - от следващата година ще е нужно човек да се е осигурявал най-малко 12 месеца през последната година и половина, а не както в този момент единствено 9 месеца. Очакваният резултат единствено от тази смяна са 63 млн. лева спестовност. Допълнително се стяга още едно изискване - ще се желаят повече години стаж за другите интервали, в които Национален осигурителен институт заплаща компенсацията. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се поставя единствено при стаж над 15 година, а не при 12, както е в този момент.
Лоша вест има за съдружните сътрудници от Патриотичния фронт, които обявиха подготвеност да продължат борбата за 300 лева минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се усилва доста, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лева Специален текст подсигурява, че няма да се повтори обстановката от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лв. от индексацията на пенсиите или по-ниско нарастване от плануваното в закона.
Другата значима смяна е обвързвана с ранното пенсиониране на хората в всеобщата трета категория. Мъжете и дамите, които имат нужния по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче Национален осигурителен институт им понижава пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От следващата година понижението ще е единствено до момента в който човек навърши общите години за пенсия.
Проектът, който занапред ще се разисква със обществените сътрудници и в държавното управление, планува разноските за пенсии и компенсации да стигнат малко над 11 милиарда лева От тях от осигуровки се чакат 6.5 милиарда лева, а от страната - останалите. Догодина с изключение на растежа на минималната заплата на 510 лева, както и на минималните осигурителни прагове с 3.9%, влиза в действие и втората стъпка от нарастването на пенсионната осигуровка. За работещите трета категория тя става 19.8% (ръст с един процентен пункт). За пенсии ще отидат близо 9.5 милиарда лева Това е с половин милиард повече от проекта за тази година и е най-сериозното нарастване в последните години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР