Първите симптоми на инсулта са лесно разпознаваеми, това каза пред

...
Първите симптоми на инсулта са лесно разпознаваеми, това каза пред
Коментари Харесай

Как да разпознаем първите симптоми на инсулта?

Първите признаци на инсулта са елементарно разпознаваеми, това сподели пред БНР инж. Дорина Добрева - ръководител на Асоциация за инсулт и афазия.

„ Има характерно увисване на едната половина на лицето, неспособност да се задържат паралелно двете ръце, изтръпване или уязвимост в ръката и крак, завалване на говора или неспособност да се отговори на напълно обикновен въпрос. Дори един от тези признаци е задоволително сериозна причина да позвъните на 112 и да потърсите незабавна помощ ", изясни Добрева.

Тя посъветва при сходни признаци, засегнатият да се сложи в спокойна позиция. Добре е да бъде извърнат встрани, с цел да не се задави, в случай че има позиви за повръщане.

„ Терапевтичното време, в което може да се реагира и да се избави болният е малко и колкото по-бързо човек с инсулт попадне в профилирано неврологично поделение, способно да лекува инсулт, това значи избавен човешки живот или по-малка степен на инвалидизация ", сподели инж. Добрева.

Тя добави, че в огромна част от случаите стои непроследено високо кръвно налягане, непознаване на казуса аритмия, предсърдно мъждене, липса на профилактика, заседналият метод на живот, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол.

Национална акция „ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта " започва Асоциацията за инсулт и афазия. Кампанията е във връзка Световния ден за битка с инсулта. Целта е в обществото да се покачат познанията за признаците на инсулта и вярното държание. Над 45 000 нови случаи се записват всяка година в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР