Първите прекратени договори между Община Пловдив и фирми за строителство

...
Първите прекратени договори между Община Пловдив и фирми за строителство
Коментари Харесай

Проекти за милиони в Пловдив под въпрос! Фирми късат договори с Общината заради поскъпването

Първите прекъснати контракти сред Община Пловдив и компании за строителство към този момент са факт. От месеци насам се приказва, че шоковото повишаване на строителните материали, ще даде сериозен отзив в публични поръчки на общините у нас.

На вчерашната сесия на Общинския съвет бяха дадени 900 000 лв. на районните кметове, а самите пари са от поръчка за 1,2 млн. лв.,която бе прекъсната.

В началото на този месец Община Пловдив и компанията ЕТ” Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова” прекратиха контракта за строителството на спортната зала на ЕГ „ Иван Вазов. Поръчката бе за 1,2 млн. лв.. Компанията е получила близо 300 000 лв. с Данък добавена стойност задатък, против която тя е закупила металната структура. След това обаче от компанията са решили, че не могат да се вместят в другите 900 000 лв. и са поискали завишаване на контракта с 25%.

Тъй като няма законово съображение за това, от Община Пловдив са отказали и се е стигнало до прекратяването. Сега градските управляващи ще би трябвало да пуснат нова поръчка за залата, като в нея ще бъде изкарана металната структура, която е дадена на общинските управляващи, изясни зам.-кметът Георги Титюков. Проблеми има и при други две публични поръчки, на които той е възложител.

Едната е необятно коментирана за ПК „ Младост”. Там победител са „ ГБС – Пловдив”, които трябваше да създадат басейна за над 12 млн. лв.. Сумата обаче евентуално ще се окаже извънредно незадоволителна.

„ След последната ни връзка с компанията, оттова обявиха, че ще ни изпратят обновени количествено-стойностни сметки какъв брой би коствал басейнът при сегашните цени. Твърде е допустимо процедурата да бъде прекъсната, в случай че стойностите са прекомерно високи”, изясни Титюков. Той е прекратил още една поръчка – за строителството на два дома от фамилен вид за възрастни хора с деменция в регион „ Централен”. Там поръчката бе за 800 000 лв., като е включвала построяването и проектирането на обществените услуги.

„ От компанията направиха плана за 30 000 лв., само че споделиха, че няма по какъв начин да извършат строителството с остатъка. Направихме анекс, с който платихме плана, а останалите пари се върнаха в Община Пловдив. Ще би трябвало да пуснем нова поръчка,вероятно с разнообразни КСС-та”, зам.-кметът.

Все още прекъснати контракти в отдела по „ Строителство и инвестиции” към зам.-кмета Пламен Райчев няма, само че там планове за милиони са по угрозата да не стартират.

„ Имаме съществени проблеми с компаниите, които са спечелили поръчките. Най-вече за построяването на детските градини в регион „ Южен” и „ Тракия” за над 5 млн. лв.. Двете компании се двоумят дали да сключат контракта, защото цените, които са дали преди месеци са неактуални на сегашната стойност на строителните материали”, изясни Райчев. Освен това няколко компании, които би трябвало да извършат действия по енергийна успеваемост на детски градини, учебни заведения и жилищни блокове също се дърпат да подписват договорите, защото сметките им няма да излязат.

„ За страдание, в Закона за публичните поръчки няма догадка за увеличението на цената при повдигането на строителните материали, труд, услуги или други разноски. Може да се направи повдигане с 10%, само че за непредвидени разноски. Всички общини имат такива проблеми, като тематиката е коментирана нееднократно в Сдружението на общините. Надявам се в Народното събрание, откакто се образува, да прояви законодателни начинания, защото доста планове са под въпрос”, изясни Райчев.

На процедура плановете за строителство на детски градини, поправки и саниране на забавачки и жилищни блокове са по стратегии – европейски или държавни. Това значи, че в случай че тези поръчки бъдат прекъснати, Община Пловдив би трябвало да желае от локалния парламент да се заложат пари в бюджета за съфинансиране, а по-късно да се разгласят нови поръчки.

Експерти калкулират, че всевъзможен тип строителство и поправки през днешния ден излиза с към 40% по-скъпо, в сравнение с година обратно. Освен материалите, по-скъпо е ценообразуването поради горивата, електрическата енергия, както и за самия труд. Прогнозите са до края на годината това нарастване да стане над 50%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР