Първите предвестници на пролетта вече са тук. От вчера в

...
Първите предвестници на пролетта вече са тук. От вчера в
Коментари Харесай

Първите щъркели кацнаха у нас, за да ни напомнят, че идва пролетта

Първите предвестници на пролетта към този момент са тук.

От през вчерашния ден в хасковското село Подкрепа се радват на щъркел, който кацна на гнездото до локалната черква.

„ Вярващи са хората в нашето село, по тази причина тук идва първият щъркел “, изясни появяването му Величка Кирева.

„ Всяка година първият щъркел каца на това гнездо, само че тази година доста подрани “, счита Нела Канева.

Хората обаче имат вяра, че това е за положително и годината ще е плодородна. „ Още не сме поставили мартениците, а щъркелът пристигна “, майтапят се в Подкрепа. В селото предходната година и в петте гнезда са пристигнали щъркели и са имали по две чеда, описват локалните.

Щъркел, изпреварил с повече от месец първа пролет, долетя и в родопския град Брацигово. Птицата е кацнала в гнездото върху камбанарията на храма „ Свети Йоан Предтеча “, която е един от архитектурните шедьоври на небезизвестната брациговска строителна школа и най-високата на Балканския полуостров - 35 метра.

Местните хора към този момент си честитят пролетта, препращайки и споделяйки в обществените мрежи фотография на бялата птица, снимана от фотографа Николай Шопов. Едни се чудят дали изобщо да поставят мартеници или напряко да ги закичват по дърветата, щом към този момент са видели щъркел. Други подсещат, че е време да сменят зимните гуми с летни.

Вероятно новодошлият е мъжки. Обикновено те идват първи, с цел да огледат и приготвят гнездата, а десетина дни по-късно дохвърчат и партньорките им. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР