Първите подводни разкопки, проведени в залива Керпе в турската черноморска

...
Първите подводни разкопки, проведени в залива Керпе в турската черноморска
Коментари Харесай

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Първите подводни разкопки, извършени в залива Керпе в турската черноморска зона, разкриха пред археолозите територията на антично пристанище, съществувало преди повече от 2000 години, оповестява порталът .

Разкопките са осъществени в региона на град Кандира в Турция, в залив, който и в този момент обезпечава естествена отбрана от ветрове и мощни талази. Смята се, че това място преди е било добре познато на гърците като „ Калпе “, или в превод „ гърне, съд “, а в този момент се назовава Керпе.

2400-year-old artifacts discovered in the Black Sea’s first scientific underwater excavation
— Arkeonews (@ArkeoNews)
Археолозите считат, че гръцките моряци и търговци са го употребявали от 7 век пр.н.е. може би - като място за тяхна база, където са донасяни артикули и откъдето са търгували с локалните жители; такива селища са известни и в други крайбрежни региони. Тук може да има и цитадела за отбрана на комерсиалните пътища. Тогава римляните, византийците и генуезките търговци са употребявали комфортния залив. Това е бил и маршрут за превозване на дървен материал и дървени въглища до Истанбул по време на Османската империя.

Смята се, че пристанището в Керп е съществувало най-малко 1500 години. Част от него обаче е наводнено заради промени в морското ниво.

А разкопките, които започнаха през 2020 година, разрешиха на археолозите да открият пристанищни структури - кейове - и доста артефакти, датиращи от 4 век прочие н. е. до 12 век сл. н. е. Включително голям брой остатъци от амфори, които в продължение на доста епохи са били главният резервоар за превозване на течности и насипни артикули (например масло, вино, зърно) на кораби.

Намерени са още „ декоративни ” червеноглазирани керамики, лампи, фрагменти от лули и други предмети. Открито е и мястото на корабокрушението, само че не се прецизира от кой интервал датира корабът или товарът.

Екипът е работил на разстояние към 80 метра от брега на дълбочина към четири метра. Те са изследвали повърхност от към 2000 квадратни метра.

„ Вярваме, че откриването на толкоз доста материални доказателства от разнообразни интервали е извънредно скъпо от позиция на това, че осветлява комерсиалните връзки сред Изтока и Запада от древността до османския интервал на Черно море “ , споделя Серкан Гедук, шеф на провинциалния музей на Коджаели.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР