Първите пет самолета на Европейския център за обучение на пилоти

...
Първите пет самолета на Европейския център за обучение на пилоти
Коментари Харесай

Нидерландските F-16 вече са в Румъния за обучение на украински пилоти

Първите пет самолета на Европейския център за образование на водачи на F-16 дойдоха във военновъздушната база Фетещ в Южна Румъния, заяви министерството на защитата.

В известие на министерството се показва, че пет самолета F-16 на Кралските военновъздушни сили на Нидерландия са кацнали през днешния ден във Военновъздушна база 86 " Лейтенант от авиацията Георге Мочорница " във Фетещ.

Скандинавската страна към момента не е решила дали да даде на Киев свои самолети

" Самолетите ще служат на Европейския образователен център за F-16 (European F-16 training center - EFTC), основан вследствие на съдействието сред Министерството на националната защита, посредством Румънските военновъздушни сили, и Министерството на защитата на Нидерландия, посредством Кралските военновъздушни сили, в партньорство с компанията Локхийд Мартин и с поддръжката на кралство Дания - координираща страна дружно с Нидерландия на интернационалната коалиция за F-16 ", се показва в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Министеството отбелязва, че центърът ще съставлява интернационален хъб за образование на водачи на самолети F-16 и ще способства за увеличение на оперативната съгласуемост сред съдружниците.

" Същевременно той ще способства за основаването на общи оперативни стандарти и за укрепване на потенциала на Северноатлантическия алианс за справяне със комплицираните провокации в района на Черно море и Източна Европа. Съгласно съглашението за съдействие румънското министерство дава Военновъздушна база 86, подготвителни уреди и поддръжка като страна хазаин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия дават самолети F-16, а компанията Локхийд Мартин обезпечава инструктори и поддръжка ", изяснява цитираният източник.

„ Вече сме уверени, че Русия ще загуби тази война “, съобщи Зеленски

EFTC ще способства за ускоряването на процеса на подготовка на румънските водачи в миг, когато армията на Румъния се приготвя да получи 32 самолета F-16, купени неотдавна от Норвегия, отбелязва институцията.

Министерството на националната защита прецизира, че поради сегашния геополитически подтекст и стратегическата позиция на Румъния в района на Черно море, този център придобива значително значение за трансграничното съдействие, усилването на сигурността и укрепването на солидарността в границите на НАТО.

" Чрез основаването на Европейския образователен център за F-16 Румъния се ангажира да предложи среда за висококачествана подготовка, с достъп до механически запаси и ноу-хау от последно потомство, освен за румънските водачи, само че и за водачи от страни съюзнички и партньорки, в това число Украйна ", отбелязва още министерството.

По-рано през днешния ден Ройтерс заяви, че Нидерландия е изпратила първите пет изтребителя F-16 в Румъния, с цел да бъдат употребявани за образование на украински водачи.

Страната ще достави сред 12 и 18 самолета F-16, които ще бъдат употребявани в новия европейски подготвителен център за водачи на F-16 в Румъния, който ще бъде открит скоро, уточни нидерландското министерство на защитата.

Инженери и техници също се приготвят

Нидерландия също по този начин даде обещание да достави F-16 на Украйна за потребление във военните дейности, като сходни обещания бяха направени и от Дания, Норвегия и Белгия, припомня организацията.

През юли Върховният съвет за национална защита на Румъния разгласи, че страната ще отвори районен център за образование на водачи на изтребители F-16 за страните от НАТО и други сътрудници, в това число Украйна, а в коридорите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс румънският министър на защитата Анджел Тълвар подписа взаимната декларация за официализиране на обединението за образование на военновъздушните сили на Украйна предвид на оперирането със самолети F-16.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР