Първите печатни пощенски картички са се появили на бял свят,

...
Първите печатни пощенски картички са се появили на бял свят,
Коментари Харесай

Коледните картички – от пестене на време до успешно бизнес начинание

Първите печатни пощенски картички са се появили на бял свят, с помощта на сър Хенри Коул – британски предприемач и държавник, един от създателите на лондонския Музей на Виктория и Алберт.

През 1843 година той открил, че няма да му стигне времето да изпрати написани персонално от него поздравления до своите родственици, другари и бизнес сътрудници. Затова този доста ангажиран човек се обърнал за подпомагане към илюстратора Джон Калкот Хорсли с молба да създаде за него ескиз, който след това да бъде развъден благодарение на типография. След това картичките били оцветени ръчно от професионален художник. На лорда оставало единствено да напише обръщението и да се подпише.

Картичките, които хартисали след изпратените до съответните получатели поздравления, предприемчивият сър Хенри Коул продал по един пенс за парче. За тогава това било висока цена, равна почти на междинната дневна отплата на един британски служащ. От тях до наши дни са останали към дузина екземпляра. Преди няколко години една такава картичка е продадена на търг за сумата от към 25 000 евро.

Коледните картички в Англия, Америка и Германия

Самата концепция за коледни картички не била нова или революционна. По това време във Англия печатните картички по случай Деня на Св. Валентин към този момент се употребили с огромна известност. Идеята да се оферират сходни картички за Коледа изначало била възприета прекомерно скептично – хората си мислели, че те няма да се продават. Но напълно скоро, с помощта на появяването на нови и по-евтини способи за отпечатване, както и вследствие на понижените цени на пощенските услуги вследствие на развиването на жп превоза, коледните картички почнали да се радват на огромна известност.

В Англия станали изключително търсени картичките, създадени в Германия, където типографската техника се развивала бързо, а това ги направило по-качествени и евтини. По същото време, с помощта на немския брачен партньор на кралица Виктория, Алберт Сакс-Кобург-Гота, в Англия почнали да навлизат и някои немски обичаи, свързани с празника – коледните елхи и календари.

В Съединени американски щати първата комерсиална партида коледни картички е отпечатана през 1874 година в Бостън. Няколко години по-късно тиражът им единствено в една бостънска типография, учредена от Луис Пранг – немец по генезис, който употребявал за печата повече от 20 разнообразни цвята, достигнал милиони бройки.

Традицията на коледните картички в действителност е много по-стара – тя датира от средата на XV век. Тогава те не са били отпечатвани, а рисувани – нормално за продажба в манастирите. На тях е изобразявана Богородица на транспортен съд, заобиколена от ангели. Корабът е бил знак на богатствата новина.

Почти всички коледни картички, печатани в Германия до 1900 година, отивали за експорт. Самите германци през последното десетилетие на XIX век към момента предпочитали да изпращат собственоръчно написани на хартия приветствени писма със стихотворения или пожелания, украсени с празнични орнаменти.

Хартиените картички и актуалната връзка

Според извършено преди няколко години социологическо изследване, коледни картички изпраща съвсем всеки трети гражданин на Германия (35,2%) – от тях 46% са дами, а 24 % мъже. Сред представителите на по-възрастното потомство този индикатор е по-висок – 54,7%. Разбира се, доста хора избират безхартиен метод за изпращане на такива поздравления, само че едното не пречи на другото. Само немските компании и други организации изпращат годишно сред 50 и 80 милиона коледни картички на своите сътрудници и клиенти. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР