Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото, обяви

...
Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото, обяви
Коментари Харесай

България ще разполага с медицински хеликоптери до месец

Първите медицински хеликоптери идват у нас по-рано от плануваното, разгласи в " Денят стартира с Георги Любенов " служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Той посочи, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг към този момент е завършила и е извоювана от италианската компания, която е предложила по-добра цена, съобщи Българска национална телевизия.

" Със сигурност в края на този месец или при започване на идващия, ще имаме два хеликоптера, които ще започват и ще стартира въздушната помощ по въздуха. Пожелавам на сътрудника, който ще пристигна след мен, да приключи това - доста малко остана - площадките да бъдат приключени. Много малко остава и действително нашето население ще има незабавна помощ по въздуха ", съобщи Меджидиев.

Страната ни ще употребява хеликоптери на лизинг до момента в който не се снабди със свои лични. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а следващата година да получим още два.

Асен Меджидиев съобщи, че има доста положителни усещания за своя евентуален правоприемник на поста - проф. Христо Хинков и че е уверен, че той ще продължи започнатото за построяването на детска болница, незабавната помощ по въздуха и промяната в ТЕЛК.

Изтъкна, обаче, че го наскърбяват изказванията, че служебното държавно управление следва проруски ползи.

" Стана ми малко обидно - аз в никакъв случай не съм имал проруски ползи, с цел да се разяснява, че нашият кабинет има проруски ползи. Никога! Аз съм защитавал единствено ползите на България. И моят президент постоянно е стоял и е упорствал за това. Абсурдна е формулата " всички против Радев и служебното държавно управление ". Не може да остане такова клеймо! Аз поех поста с концепцията, че ще работя не повече от 2-3 месеца и след това ще се върна при моите пациенти. За всеки от нас беше по този начин, само че се наложи да останем за по-дълго, което беше тежко за всички. Лекото беше, че работихме в екип. Гордея се, че направихме нещо и поисквам самодейностите, които ние започнахме, да бъдат продължени. Аз откъм гърба съм подготвен да оказвам помощ на всеки един министър на опазването на здравето, който и да е той ", сподели Меджидиев.

Меджидиев сподели още, че следва унищожаването на към 1,4 млн. дози ваксини и дефинира като триумф на служебното държавно управление контрактуваното с Европейска комисия понижаване на поръчаните дози. Според него казусът е, че за България са били декларирани количества ваксини, които са били доста повече от нужното.

" Оттук нататък отпада задължението на страната да заплаща ваксини и да ги унищожава. Спестихме 188 млн. на страната, а предходната година - още 111 млн. Тези пари са повече от нужните да построим детска болница. В момента в България не влизат ваксини. В контракта, обаче, остава опцията при потребност, България да поръча нови дози, които да бъдат заплатени, когато бъдат доставени ", сподели той.

Меджидиев разяснява и пролбемът с работата на Детската клиника в Националната кардиологична болница, чиято реанимация на 50% от потенциала си поради липса на медицински сестри.

Той прикани детското опазване на здравето да остане във фокуса и на идващото управление на Министерство на здравеопазването и посочи, че в случай че се усилят клиничните пътеки за тези действия, може да се привлекат фрагменти.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР