Първите коментари за днешното решение на Съвета за сигурност към

...
Първите коментари за днешното решение на Съвета за сигурност към
Коментари Харесай

След брифинга на Борисов: Браво! от Нинова, Ще видим... от Цветанов

Първите мнения за днешното решение на Съвета за сигурност към Министерски съвет се появиха съвсем стремително след изказването на премиера Борисов, че няма да гоним съветски дипломати.

Най-доволна е Корнелия Нинова, която възторжено насочи поздрави.  " Поздравявам господин Борисов за решението да се изчакат доказателствата, обстоятелствата и да не се експулсират съветски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме потребност от истина, от доказателства. Имаме потребност, както той споделя, от опазване на канала за разговор освен сред нас и Русия, сред Европа и Русия. Надяваме се като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, България да поеме това ходатайство и да бъде мост сред Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички нации в Европа “, съобщи Нинова.

По искане на Българска социалистическа партия по-рано през днешния ден ръководителят на Народното събрание прекъсна нормалният петъчен парламентарен надзор за привикване на председателски съвет по случая " Скрипал ". От Левицата упорстваха за изключителното събиране на водачите на парламентарните група, с цел да се одобри обща декларация по тематиката. Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази, че непринудено спиране за председателски съвет би нарушило правилника на Народното събрание, само че ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов прикани председателският съвет да бъде призован, макар нарушаването. По-късно Корнелия Нинова се оплака пред публицисти, че не е било реализирано единодушие за обща декларация, защото от ГЕРБ, в лицето на Цветанов се възпротивили.

След декларираната позиция от премиера, не се постанова Народното събрание да излиза с декларация все още, разяснява на собствен ред пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателския съвет по случая „ Скрипал “.

„ Днешното решение на министър-председателя е на база извършения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е притежание за народните представители “, уточни той. „ На Българска социалистическа партия им хареса единствено позицията на премиера, че към сегашния миг няма да се гонят дипломати от България. На председателския съвет прочетох главните акценти от решението на Съвета. Българска социалистическа партия не бяха доста отзивчиви това нещо да откри място в декларацията “, изясни Цветан Цветанов. „ Единственото, за което показаха цялостното си удовлетворение и поддържаха премиера е за това, че няма да гоним съветски дипломати “, добави той. „ Нямам безусловно никакви подозрения във обстоятелствата, с които Англия разполага, и с това, което те споделят и отстояват “, сподели още Цветан Цветанов.

Той още веднъж акцентира позицията си отпреди два дни, че България би трябвало да бъде солидарна с евроатлантическите страни.

" Действията са мерилото за политическите планове. Днес няма дейности, обаче остава и опцията да има съответни такива, при спомагателна информация. ", означи още той.  „ Трябва да бъдем с доста ясна позиция - дали желаеме да бъдем част от развитите демократични страни, от евроатлантическия пакт или желаеме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на интернационалното право “, посочи Цветанов. На въпрос може ли България да бъде медиатор сред Русия и Европейски Съюз, Цветанов уточни: „ България е председателстваща Европейски Съюз и може да играе доста по-активна роля. Трябва да бъдем водещи във всичко, което се случва в 6-месечния интервал. Ако има ходатайство, България ще взе участие в процеса, само че въпросът е каква е позицията на страните, които солидарно поддържаха Англия “, изясни той.  Според него значимо да се регистрира и позицията на Македония, Албания и Черна гора по случая. „ България би трябвало да бъде солидарна с евроатлантическите страни “, сподели Цветан Цветанов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР