Първите фургони за хората с разрушени от наводнението в Карловско

...
Първите фургони за хората с разрушени от наводнението в Карловско
Коментари Харесай

Най-накрая дават фургони на наводнените в Каравелово

Първите фургони за хората с разрушени от наводнението в Карловско къщи най-сетне ще бъдат сложени в Каравелово. Това става месец след огромния потоп, който отнесе няколко карловски села и остави доста от жителите им без дом. Повечето от тях отидоха да живеят при близки и родственици, само че 16 души разчитаха на страната да им обезпечи дом. Първият краткотраен дом в Каравелово беше инсталиран в двора на 92-годишната Дела Жалвова.
Осем фургона ще бъдат ситуирани в дворовете им. В тях ще живеят най-вече възрастни хора и едно семейство с дете. Това ще стане допустимо от другата седмица, сподели Славка Червенкова, кмет на Каравелово. Тя добави, че през вчерашния ден заран още три фамилии са поискали да им бъдат обезпечени фургони, само че това ще стане на по-късен стадий. 
ДУМА напомня, че над 40 къщи бяха залети от водната буря в село Каравелово, а мостовете над река Татлъ дере преляха. Бедстващите хора бяха евакуирани и краткотрайно настанени в кметството. 
Още фургони са планувани в други две съществено потърпевши села. Осем фургона от тях ще бъдат сложени на обща площадка в с. Слатина, а по-късно ще бъдат сложени 17 краткотрайни жилища в с. Богдан.
Хората ще могат да живеят във фургоните, откакто бъдат захранени с ток и вода. Постигната е договореност с ВиК-Пловдив и EVN да осъществят зареждането на жилищата. Фургоните са държавна благосъстоятелност и се дават изцяло обзаведени. Допълнително община Карлово ще обезпечи нови матраци, одеяла и спално долни дрехи. Водят се договаряния с огромни вериги магазини - там, където е належащо, да бъдат доставени гратис още електроуреди.
Експертите плануват най-малко два месеца да отнеме разчистването на вредите от погрома, а за цялостното възобновяване на селата ще е нужна най-малко година. Заради несъответстващата организация на страната се наложи да бъде насочен апел към доброволци да се включат в разчистването на потърпевшия регион. Тогава стана ясно, че във Фонда за бедствия има 35 млн. лева и следва Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне да излезе с решение каква част от тях да бъдат отпуснати за възобновяване на потърпевшите карловски села.
Всички дърва, изнесени от обитаемоте места след потопа, ще се раздадат на хората, които да се отопляват с тях. Ежедневно се следи мястото, където те се съхраняват и до момента няма информация да има изнесени дърва, увери кметът на Карлово Емил Кабаиванов.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР