Първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са се

...
Първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са се
Коментари Харесай

При финансовия министър - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за 3% дефицит в бюджета

Първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са се разбрали да гласоподават държавния бюджет за тази година с 3% недостиг. Това стана ясно след срещата им със служебния финансов министър Росица Велкова, която се организира през днешния ден следобяд.

" Ще получим детайлна информация от МФ в идната седмица за приходната и разходната елементи на бюджета, след което ще обсъдим вид, който е много реален - с 3% недостиг на бюджета ", съобщи след диалозите съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който е и някогашен финансов министър.

" Чисто софтуерно това най-вероятно ще се случи, като на първо четене бъде отритнат този бюджет с 6.4% недостиг, след което да бъде поправен от МФ и да влезе с 3% недостиг със заложени съответни политики, които Народното събрание би приел ", изясни той. Като добави: " Едната смяна е по Плана за възобновяване и резистентност, дивидентите, присъединяване по издръжките на другите ведомства, финансови разноски. Няма да има орязване на обществени разноски, заплати и налози ".

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС разяснява, че по време на срещата е била доказана информацията, ч е финансите в страната са в тежко положение и че се чака 6.4% недостиг. " Изискахме от сътрудниците подробна информация по отношение на финансовите разноски, разноските за прехрана, във връзка с дивидентите, опцията за това да бъде начислен 100% дял, като бъдат регистрирани рисковете за " Българския енергиен холдинг ", да се съобразим да подсигуряваме неговата сигурност, да подсигуряваме енергийната сигурност на страната ", уточни някогашният енергиен министър.

" Надяваме се да получим в къс порядък от време отговор на поставените въпроси, да проучваме тази информация и да търсим разновидности да влезем в 3% недостиг ", добави още тя.
Без подкрепа
По-рано през днешния ден тристранният съвет не реализира единодушие по проектобюджета за тази година, препоръчан от служебния кабинет, съобщи БНР. И работодателите, и синдикатите показаха съществени терзания за несъразмерния недостиг от 6,4%, който основава условия за съществено задлъжняване на страната ни.

Ако бъдат направени всички планувани разноски и се съберат по този начин разчетените доходи, ще се наложи в допълнение дългово финансиране от 13,7 милиарда лв. тази година.

Прекомерният недостиг би отдалечил страната ни от еврозоната, предизвестиха работодателите. Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал разяснява, че „ би трябвало да се каже в действителност, че този бюджетен недостиг е стеснителен и би трябвало да се намерят благоприятни условия за ограничението му до нормативно открития от закона за обществените финанси размер до 3% ".

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова акцентира, че изчисленията са направени на база на настоящото законодателство и без препоръчаните от служебния кабинет приходни ограничения, които са планувани в измененията в данъчните закони.

Любослав Костов от КНСБ пък разяснява, че растежът на стопанската система, а оттова и на приходите в хазната са много подценени. В същото време са заложени разноски, които няма да бъдат действително осъществени. " Налице е доста фискално пространство, съгласно нас, което да обезпечи средства за растеж на приходите и за растеж на минималната заплата, още един растеж от 1 юли на 850 лв. ", сподели той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР