Първите двама пловдивчани, подписаха своите договори за подмяна на своите

...
Първите двама пловдивчани, подписаха своите договори за подмяна на своите
Коментари Харесай

Двама пловдивчани взеха първите безплатни екоуреди за отопление, търсят се още 1200 души

Първите двама пловдивчани, подписаха своите контракти за замяна на своите отоплителни уреди с такива, които не замърсяват въздуха. Кметът Здравко Димитров разписа документите, с които жителите ще получат отоплителните устройства по програмата за чист въздух, която е за над 17 милиона лв.. Единият от тях ще вземе апаратура на пелети, а другият ще получи три климатика против печките им, които са били на дърва. По плана към този момент са подписани договорите за доставка на климатици и пелетни съоръжения, като сега върви и публичната поръчка за газови котли и радиатори.
Прочетете още
Зам.-кметът Амнести Тимчев съобщи, че общината е съумяла да избави този план, който по незнайни аргументи е бил затлачен предходните години, а екипът е направил всички допустимо градът да не изпусне парите от Европа. По плана би трябвало да бъдат сменени отоплителните устройства на 3000 пловдивчани като до този миг интерес са показали 2200 души, като от тях 1860 са утвърдени, а 1220 са пред подписване на контракти. Това значи, че до края на програмата би трябвало да се намерят още 1200 души, които да заменят своите отоплителни уреди с екологични такива.

Амнести Тимчев чака при действителния старт на плана да има още искащи, като екипи на общината ще стартират разяснителни акции по регионите, в това число и в пенсионерските клубове.

През последните шест месеца, обаче се следи спад на искащите за замяна с екологичните уреди поради високата цена на електрическата енергия и газа. Тимчев изясни, че част от жителите трансформират своите първични стремежи и се търси самостоятелно решение за всеки един от тях. От екипа обясниха, че във всеки дом влиза ОВК инженер, който прави енергийно проучване на постройката и дава най-хубавото наставление за това каква апаратура или климатици са нужни. Първите декларирани 1700 климатика ще отидат за към 750 семейства, изясни Тимчев.

Крайният период за осъществяването на плана е 31 декември 2023 година, а в случай че общината извърши всички критерии, то тя може да кандидатства за още 40 милиона лв. за замяна на отоплителни уреди

Очаквайте детайлности!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР