Първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията Уестингхаус“ ще

...
Първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията Уестингхаус“ ще
Коментари Харесай

Росен Христов: Горивото на „Уестингхаус“ ще бъде смесено с руското в пети блок на АЕЦ „Козлодуй“


„ Първите доставки на свежо нуклеарно гориво от компанията „ Уестингхаус “ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по проект ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ министърът на енергетиката Росен Христов.

„ Първото зареждане е отчасти. Горивото е съобразено с условията за сигурност и е съвместимо с съветското гориво. Това е изцяло безвредно. Проучихме всички варианти. В Чехия към този момент има сполучлив случай, както и в други страни. Сигурни сме, че техническото решение е най-хубавото за пети блок “, добави той.

Договорената цена е идентична с тази на съветското гориво, посочи Росен Христов.

„ За първи път „ Уестингхаус “ ще създава касетите и доставката на горивото. Те ще конфигурират тяхната система за вътрешнореакторен надзор. Двете системи ще работят редом в началото. За шести блок сме пред сключване на контракт с „ Франатом “. Това ни дава диверсификация – два изцяло разнообразни източници “, безапелационен е министърът на енергетиката.

„ Спираме да внасяме съветско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от аргументите. Компанията „ Твел “ разгласи, че имат усложнения и проблеми. 2023 година няма да могат и да желаят да доставят. Изправени сме пред обстоятелството, че съветско гориво не можем да доставяме “, добави Христов.

Какво ще се случи с отработеното нуклеарно гориво?

От тази година отработеното нуклеарно гориво е спряло да бъде извозвано, а съветската компания „ Маяк “ е с лишен лиценз, а ще се договаря с европейска компания.

„ В момента краткотрайно съхранява това гориво. Имам потенциал за предпазване от 100 години “, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР