Първите договори между община Пловдив и одобрените домакинства за подмяна

...
Първите договори между община Пловдив и одобрените домакинства за подмяна
Коментари Харесай

В Пловдив подписаха първите договори за подмяна на стари отоплителни уреди

Първите контракти сред община Пловдив и утвърдените семейства за замяна на остарели отоплителни уреди с екологични бяха подписани преди минути в заседателната зала в наличието на кмета и заместниците му и.

Споразуменията са в осъществяване на плана " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление ", който планува промяна на кюмбетата с съвременно отопление, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Същинската замяна на отоплителните уреди е най-тежкият от плана. Над 2200 души са показали интерес и не престават да порастват, изясни зам.-кметът Тимчев. Целта на общинската администрация е се обхаванат 3000 души. Досега са утвърдени 1800 заявления, от които 1260 са дефинитивно тествани и с подготвеност за сключване на контракти. 

Обществените поръчки за климатиците и за пелетите са извършени и договорите с компаниите са подписани, подписано е съглашението със експерти за мониторинг, всеки миг ще се подпише за газ. Предстои оповестяване на нова поръчка за ремонт на старите отоплителни уреди, защото определената компания по предходната процедура се отказала, изясни Тимчев, който със заповед на кмета Димитров е акредитиран да подписва договорите с жителите. 

Тимчев се ядоса на въпрос кой ще прави демонтажа и извозването на старите печки, до момента в който завърши новата социална поръчка. " Как са го правили бабите преди 200 години? Ако няма кой – аз с персоналната си кола ще отида, ще натоваря остарялата печка и ще я извозя до пункт " - реагира заместник-кметът по екология.

" Благодаря на всички, които работиха по този затлачен, пропуснат, неглижиран план. Това е един от следващите планове, които успяхме да спасим. Имаше доста хора, които не желаеха да се случи този план. До последно имаше и правосъдни разногласия, в последна сметка съдът се произнесе в интерес на общината " - сподели Димитров. 

До 15-20 дни подмяната на първите отоплителни уреди ще е реалност. Крайният период е 31 декември 2023 година

Има предложение, което занапред ще се разисква на национално равнище, и в България да е допустима замяна, в случай че в жилището има непрекъснато ползване на електрическа енергия, както е в останалите страни в Европейски Съюз.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР