Първите дипломати на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей

...
Първите дипломати на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей
Коментари Харесай

Спешен разговор между Турция и Русия

Първите дипломати на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров разискаха по телефона ескалацията на напрежението сред Армения и Азербайджан, съобщи ТАСС, базирайки се на източник от турското външно ведомство.

" Нашият министър на външните работи Мевлют Чавушоглу организира диалог с ръководителя на външното министерство на Руската федерация Сергей Лавров. Те разискаха експанзията на Армения ", заяви източникът. Турция реагира на избухналите тежки сражения в региона на Нагорни Карабах с лавина от изказвания на разнообразни държавни представители и институции. В тях тя осъжда Армения, обвинявайки я, че заплашва мира и стабилността в района, и декларира цялостна поддръжка за Азербайджан.

Азербайджанският президент Илхам Алиев даде обещание победа над Армения. Алиев упрекна Армения, че е почнала тази заран обстрел на азербайджански обитаеми пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви. Арменският министър председател Никол Пашинян прикани популацията на страната да " бъде готово да пази свещеното родно място ". В Армения бе оповестено военно състояние и готовност.

Междувременно съветските медии оповестиха, че Русия е изразила подготвеност да посредничи за стабилизиране на обстановката в Нагорни Карабах. Такава позиция е изразил външният министър Сергей Лавров. Френското министерство на външните работи прикани Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности и да възобновят неотложно разговора между тях. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Баку и Ереван да прекратят военните дейности и неотложно да се върнат на масата за договаряния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР