Първите дипломати на ЕС обсъдиха с външния министър на Израел

...
Първите дипломати на ЕС обсъдиха с външния министър на Израел
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха Беларус, Близкия изток и Източното Средиземноморие

Първите дипломати на Европейски Съюз разискаха с външния министър на Израел Габи Ашкенази вероятностите пред Близкоизточния кротичък развой.

 Европейски Съюз включи в Виж още

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в неофициалното съвещание " Гимних " на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Берлин.

Външните министри на Европейски Съюз приветстваха постигнатата договореност за нормализация на връзките сред Израел и Обединените арабски емирства и я дефинираха като основна стъпка за реализиране на мир и непоклатимост в целия район. Потвърдена бе готовността на Европейски Съюз да работи за обновяване на договарянията сред израелската и палестинската страна за реализиране на обективен и резистентен мир и взаимно задоволително решение на основата на две страни.

Министрите разискаха обстановката в Беларус, като подчертаха нуждата от неотложно освобождение на арестуваните и гарантиране на правото на жителите на кротичък митинг. Европейски Съюз прави повсеместен обзор на връзките на Съюза с Беларус. Обсъдени бяха съответни оферти за налагане на целеви наказания по отношение на виновните за насилието и изборните фалшификации.

Европейски Съюз е разграничен дали да включи Лукашенко в черния лист на глобените длъжностни лица от Беларус

Европейският съюз е подготвен да наложи наказания против виновни за репресиите в Беларус длъжностни лица, само че включването в този черен лист на президента Александър Лукашенко провокира различия измежду 27-те страни членки, съобщи Франс прес.

В момента Европейски Съюз работи по правенето листата. Очаква се той да включва двадесетина души, на които ще бъде неразрешено да влизат на територията на съюза, а активите им под негова пълномощия ще бъдат замразени. Причината е присъединяване им в изборни измами на президентските избори на 9 август или в репресии против опозицията след тях.

Министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз, които са се събрали на среща в Берлин, би трябвало да дадат кардинално единодушие за този лист, преди да бъде публично утвърден, само че през днешния ден станаха очевидни разликите по въпроса дали беларуският президент да бъде включен в него.

Мисля, че и той би трябвало да е в листата, съобщи пред публицисти литовският външен министър Линас Линкевичус, чиято страна приюти кандидатката на беларуската съпротива на изборите на 9 август Светлана Тихановска.

Линкевичус прикани Европейски Съюз да форсира отговора си на рецесията в Беларус, където обстановката е " невиждана и нетърпима ".

Неговият чешки сътрудник Томаш Петържичек поддържа налагането на наказания против Лукашенко. Такава мярка би трябвало да бъде подхваната по-късно, " в случай че забележим, че обстановката не се развива в позитивна посока ", добави в това време той.

Петържичек посочи, че външните министри от Европейски Съюз са поискали от висшия представител на съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел описът да бъде подготвен до идната им среща на 24 септември.

Люксембургският първи посланик Жан Аселборн настоя за нерешителност, като уточни, че санкционирането на Лукашенко може да попречи на напъните на ОССЕ, която предложи да посредничи за разрешаване на рецесията в Беларус.

От три седмици в Беларус има невиждани митинги против властта.

Вчера съветският президент Владимир Путин изрази подготвеност да изпрати сили в прилежащата страна, в случай че митингите след изборите се изродят. В същото време Путин прикани беларуските управляващи и съпротива да намерят решение по пътя на договарянията.

 Гърция усилва защитата при границата с Турция Виж още

Във връзка със сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и възходящото напрежение в района, министрите подчертаха, че Турция би трябвало да работи в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в сходство с интернационалното право. Необходима е въздържаност от всички страни и продължение на дипломатическите старания за намиране на взаимно задоволително решение посредством договаряния. При липса на прогрес в ангажирането в разговор от страна на Турция, Европейският съюз може да създаде спомагателни ограничаващи ограничения.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че рестриктивни ограничения против Турция поради противоречивите изследвания в Източното Средиземноморие може да бъдат разисквани на срещата на върха на Европейския съюз през септември , съобщи Ройтерс.

Той уточни, че връзките с Турция са " повече от обтегнати " поради разногласието с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Маас акцентира, че градивният разговор е единственият метод за решение на рецесията.

Същевременно висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз ще форсира създаването на наказания против Турция поради противозаконната сондажна активност в Източното Средиземноморие и че ще приготви спомагателни ограничения против Турция, ако не бъде реализиран прогрес в разногласието до 24 септември, съобщи ТАСС.

" Ясно е, че в Европейски Съюз има възходящо отчаяние от държанието на Турция, по тази причина Съветът помоли работните групи да ускорят работата по въвеждането на наказания против лица, препоръчани от Кипър, поради противозаконни проучвателни действия. Ние също по този начин се договорихме, че при положение на липса на прогрес може да подготвим нови наказания, които може да бъдат разисквани на срещата на върха на 24 септември ", уточни Борел.

Цитирани от ДПА европейски дипломати обявиха, че Европейски Съюз обмисля използването на нови наказания против Турция поради изследванията й за газ в Източно Средиземно море, само че първо желае да даде късмет на дипломацията.

 Министерство на външните работи: Изследванията на Навални демонстрират следи от отравяне, Русия стартира следствие Виж още

Министрите потвърдиха валидността на признатите през 2016 година правила за развиването на връзките с Русия. Подчертано бе, че осъществяването на Минските договорености остава основно изискване за основна смяна на връзките. Изразена бе дълбока угриженост от предварителните резултати от проучванията на Алексей Навални в болничното заведение " Шарите " в Берлин, които демонстрират следи от отравяне на съветския опозиционен водач. Руските управляващи би трябвало да проведат неотложно, без значение и обективно следствие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР