Първите десетина дни на новите управляващи изглеждат недостатъчен срок за

...
Първите десетина дни на новите управляващи изглеждат недостатъчен срок за
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов в ПИК и Ретро: Кирчо бре, чети! 

Първите десетина дни на новите ръководещи наподобяват непълен период за предварителна оценка, само че за жалост, те към този момент започнаха да провокират опасения. Координацията сред болшинството и държавното управление не устоя първия си стрес тест. Мораториумът се оказа несъгласуван, а превъзмогването на обстановката задълбочи чувството за неразбирателство. Има риск то да продължи да се разраства оттатък предварителните упования.

Претенцията на Румен Радев да бъде наставник на болшинството и държавното управление към този момент генерира напрежение. Нелепото пояснение за „ неотложните задължения “ на премиера, което трябваше да изясни наличието на президента на съвещанието на Съвета на Европейския съюз, докара до парадоксална обстановка. Мнението и позициите на Радев са добре познати на европейския политически хайлайф. Имаше интерес към новия министър-председател на България, тъй като специалистите се затрудняват да дефинират характера на новото болшинство и неговото държавно управление. Последващото посещаване на Кирил Петков в Брюксел усили недоразуменията, вместо да ги обезврежда.
свързани новини80347на 23.12.2021
Нека оставим встрани очевидната некомпетентност на изказванието за броя на мостовете на Дунава. Лековато бихме могли да перифразираме Петко Славейков с „ Кирчо бре, чети! Кирчо не чете “, само че казусът наподобява доста по-сериозен. Наложи се Йенс Столтенберг да напомни това, което България е постигнала в алианса, и внимателно да отклони предлагането постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита да бъде обезщетено и допълвано от развиването на цивилна инфраструктура. Немислимо би било сходно посещаване да не е задоволително добре квалифицирано от специалистите, които от години работят по тези тематики. Въпросът е дали те са свършили работата си, а министър председателят не е обърнал внимание на това, което са подготвили или при следващите кадрови разбърквания този експертен потенциал е разпръснат.

В бизнес учебните заведения по света се учи, че няма втора опция да направиш първо положително усещане. Приложението на тези уроци в практиката обаче не е толкоз елементарно. Срещата с ръководителя на Европейската комисия потвърди за следващ път това. Дори и да приемем, че протоколните проблеми са преодолими, визитата на гръцкия министър-председател задълбочи зародилите подозрения.

Гръцкият министър председател осъществя всички свои цели при визитата си в България. Той съумя да сложи страната си в позицията на районен водач, деен индивид на Европейски Съюз във връзка с неразбираемата позиция на България. Едновременно с това съумя да насочи посланията си към Турция от София, употребявайки незадоволително квалифицираната българска позиция. Радев и Петков се задоволиха с общи заявления за вероятностите на междудържавните ни връзки и обещанието за довеждане докрай на газопровода до месеци. Това бе следващ стрес тест, който сподели, че новите ръководещи не са подготвени да работят систематично за смяна на отрицателния облик на България.

В разстояние на повече от година и половина гневните офанзиви против ръководещото болшинство на ГЕРБ-ОП и Бойко Борисов доведоха до внезапно утежняване на интернационалния облик на България. Преодоляването на тези вреди ще изисква години упорита работа. Заклеймяването на България като „ най-корумпираната страна в Европейски Съюз “, в това число и в Резолюция на Европейския парламент, към този момент трайно участва при оценката на риска както за външните вложители, по този начин и за интернационалните ни сътрудници. На този декор декларациите за нулева приемливост във връзка с корупцията към този момент не могат да бъдат възприемани „ на доверие “. Все отново, всички знаят, че „ противодействието на корупцията “, както се споделя, „ пере най-добре”, в това число и когато между тях водят война разнообразни корупционни мрежи.

Политическите заявления и желанията за предприемане на законодателни дейности против правосъдната власт могат единствено да задълбочат опасенията по отношение на посоката, в която поема България. Европейските институции реагираха неведнъж във връзка с сходен метод в Унгария и Полша. Новите ръководещи могат дълго да изясняват желанията си във връзка с основния прокурор, само че става дума за същия проблем – политически напън по отношение на съда и прокуратурата, стимулиран от желание за лични промени. Ангажирането на тематиката за Плана за възобновяване и резистентност като мотив за плануваните промени усили още повече напрежението в отношението сред институциите. Опитите за поощряване на различията сред съда и прокуратурата във връзка с желания тип на правосъдната власт могат да се окажат източник на нови опасности. Да не се окаже, че улисани в битка за определяне на върховенството на правото, слагаме под подозрение неговото наличие.

По отношение на ръководството на „ неотложните задължения “ първите дни на кабинета също провокират опасения. Преодоляването на вредите от наводненията се забави прекалено много. Освен срещата на премиера с регионалните шефове в действителност не бяха подхванати незабавни ограничения, които да решат зародилите проблеми пред локалните хора. По отношение на повишението на цените на електрическата сила пък министър председателят съобщи, че мораториумът ще им даде в допълнение време за разбори. Тези разбори трябваше да бъдат направени от служебното държавно управление, тъй като рецесията не породи от „ ден първи “ на новото държавно управление. Въпреки че Кирил Петков съобщи, че не схваща за какво в самия ден на полагане на клетвата на кабинета е било обявено за предстоящото повишение на цените. Именно служебният кабинет трябваше да е анализирал и създал вероятните сюжети за деяние във връзка с рецесията и да остави на постоянния кабинет да поеме отговорност за избора на едно или друго решение. Но постоянно определеното държавно управление не може да си разреши рецензия против служебното, защото тя би била призната като офанзива против Румен Радев. На собствен ред той също даде следващите „ скъпи инструкции “ за това, че е нужен разбор на цялата система, и предизвести за опасности, свързани с мораториума. Разбира се, пропусна да означи, че това е част от несвършената работа на назначения от него длъжностен кабинет. Цената на тази „ политическа уместност “ ще бъде заплатена първо от бизнеса, а по-късно и от всички български жители.

Декларациите на Корнелия Нинова за незабавни обезщетения за бизнеса имат единствено палиативен темперамент. Изглежда, че останалите министри са прекомерно заети с кадрови назначения, които на собствен ред покачват риска от парцелиране на изпълнителната власт, а с това и в допълнение намаляване на нейната успеваемост.

Ако денят си проличава по сутринта, наподобява, че ни чака „ динамична метеорологична конюнктура “, която ще се дефинира от нови властови упоритости и недоразумения.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР