Първите десет дни на юни изминаха и става ясно, че

...
Първите десет дни на юни изминаха и става ясно, че
Коментари Харесай

След горещините идват бури, главно в петък

Първите 10 дни на юни изминаха и излиза наяве, че тази година юни няма да наподобява на юни от последните две години. За образец, предишния юни, в региона на София, е имало единствено два дни с температури от 30 и над 30 градуса, до момента в който тази година единствено в първата десетдневка на юни към този момент имаме три дни с температури по-високи от 30 градуса, а горещото време продължава до четвъртък.

Така че от година на година времето явно е друго, само че това е естествено и няма нищо извънредно.

В последните дни имахме и транспорт на много прахуляк от региона на Сахара, небето беше с изключително мъждив цвят, а това е тъй като от югозапад над Балканите се пренасяха горещи въздушни маси от региона на Северна Африка.

Горещото време продължава да четвъртък, отчитаме първата гореща вълна за лятото, само че в петък нещата ще бъдат към този момент разнообразни.

Днес, в сряда и в четвъртък, време отсава горещо, като оптималните температури тук-там ще доближават 38 - 39 градуса. Възможно е и развиване на купесто-дъждовна облачност и на отдлени места са вероятни гръмотевични стихии, само че това ще е по-сокро изключение, в сравнение с предписание.

В четвъртък ще стартира смяна, от северозапад ще стартира да прониква по-хладен въздух от северни ширини и надсеверозападните и западни региони температурите ще се намаляват. Ще стартира формиране и на купесто-дъждовна облачност и тук-там ще се развиват гръмотевични стихии.

Тези процеси ще се усилват и в нощта на четвъртък против петък и най-много в петък над цялата страна времето ще се утежни значително.

Очаква се развиване на мощна купесто-дъждовна облачност, развиване на мощни гръмотевични стихии, в това число суперклетки, което е доста рисково време, с проливни превалявания, градушки и усливане напразно.

За в този момент наподобява, че петъчният ден ще е буреносен, като процесите ще обзет съвсем цялата страна, в това число Черноморието и североизточните региони. Там е допустимо и да са по-активни.

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ и не подценявайте предизвестията, които евентуално ще бъдат издадени за петъчния ден.

Припомнете си разпоредбите за държание при мощни гръмотевични стихии, имайте поради, че тук-там ще паднат проливни превалявания, ще се повишатнивата на речните корита, вероятни са прииждания и местни наводнения.

В събота тези феномени ще са на доста по-малки места, само че температурите ще останат по-ниски.

Още в петък те ще се намалят и към този момент ще са много по-ниски - сред 18 и 25 градуса. Те ще останат приятни и в събота и неделя, а от понеделник, другата седмица, ще стартират да се покачват и след вторник ще са още веднъж високи - до 37 - 39 градуса.

Към края на идната седмица евентуално ще настъпи ново захлаждане. От неделя нататък, вероятността за превалявания е досат по-малка.

В Европа времето е много друго. Докато над Алпите падна нов, юнски сняг, а температурите в огромни региони от Северна и Централна Европа са към 20 градуса денем, на югоизток и на Балканите горещата вълна обгръща Гърция, България, източните елементи на Румъния, Молдова, Украйна, както и Източна Турция.

Няма дейни урагани в Атлантика, без значение, че сме в сезона на ураганите, след първи юни, само че това ще се промени.

Глобалната приземна температура остава постоянна инепроменена - 14,51градуса, съгласно профилирания уебсайт temperature.global. Това е с 0,51 градуса по-висока температура от признатата за нормапрез последния 30 годишен интервал, който емежду 1990 и 2020 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР