Първите бронирани влакове са били използвани на бойното поле от

...
Първите бронирани влакове са били използвани на бойното поле от
Коментари Харесай

Защо Русия използва бронирани влакове в Украйна

Първите бронирани влакове са били употребявани на бойното поле от британците през Бурската война. В Русия не остават по-назад - по време на потушаването на Боксерското въстание в Китай нашите залавят трен и бронират вагоните благодарение на подръчни средства. В тази война съвсем се ражда първият съветски пълностоен брониран трен с фабрична ризница. Комплектите за отбрана са правени в Санкт Петербург и даже са изпратени в Китай, само че няма време да се употребяват преди края на войната.

А през Първата международна война руснаците стартират да основават бронирани влакове към този момент в огромни количества - и най-често не на място с спонтанни средства, а в тила: във заводи и в депа. Вярно е, че изискванията на позиционна война не разрешават този нов вид оръжие да бъде изцяло развъртян. Стабилен, мъчно пробиващ се фронт, артилерийски батареи, които от дълго време са простреляли всички вероятни и невъобразими направления - всичко това прави бронираните влакове не най-подходящия инструмент.

Разбира се, те могат да бъдат употребявани за неочакван артилерийски удар и също толкоз бързо оттегляне. И понякога даже съумяват. Но с изобилието от вражеска артилерия, готова авансово, е прекомерно рисковано да се попадне в капан. За да направи това, врагът трябваше единствено да повреди релсите и да прекъсне отстъплението на бронирания трен. Следователно, когато употребяват бронирани влакове, командирите внимават прекалено много, с цел да създадат нещо съществено.

Разцветът на бронята и локомотивите

Гражданската война е напълно друг въпрос. Русия гладко се влиза в нея от Първата международна война. От една страна, страната има доста оръжия и военна продукция, както и хора, които знаят по какъв начин да боравят с тях. От друга страна, по-голямата част от бойците, минали през окопите на войната, са изтощени от позиционни борби и искрено не желаят да се бият. В резултат на това войната е конфликт сред относително дребни армии. В доста връзки тя се управлява не от остарели генерали, мъдри и с побелели коси, а от вчерашни полковници - или даже подофицери. Те са доста по-склонни към смели и рисковани инициативи.

В същото време солидният фронт, даже в случай че е начертан на картите, в действителност е небивалица. Почти в никакъв случай не съществува. И това значи, че постоянно е допустимо да се откри едва място и да се удари с маневрени сили без сериозна опасност неотложно да бъдат спрени от вражеската артилерия. Просто тъй като не доближаваше за условния „ километър от фронта “.

И общата отмалялост от войната докара до обстоятелството, че за страните беше мъчно да намерят висококачествени заместители. Имаше доста хора в близост, само че те се стремяха в случай че не да дезертират, то да избягат при първите проблеми. Това важеше както за алените, по този начин и за белите. В тези условия бронираният трен се трансформира в мощно оръжие - както в веществен, по този начин и в психически смисъл. Заплашителната панорама на бронираната планина, настойчиво пълзяща по релсите, постоянно ужасява вражеските бойци.

В Гражданската война се ражда едно доста сурово средство против бронираните влакове – локомотивът самоубиец. Обикновено е остарял, не изключително необходим парен локомотив, който е претрупан с експлозив и изпратен на последния си път. Понятието се употребява и по време на Великата отечествена война. Има най-малко един отчет за опит на германците да употребяват локомотив-камикадзе в степите на Дон през 1941 година Но този път вражеският локомотив не доближава задачата, тъй като нашите изкарват бронирания трен на странични коловози на една от гарите. И „ железопътното торпедо “ профучава и избухва някъде в степите с пронизителен плач.

Безсмъртна класика

Във Великата отечествена война бронираните влакове не заемат толкоз видно място, колкото в Гражданската война. Не тъй като са слаби, а тъй като войната още веднъж става пълномащабна. Артериите на фронтовете са цялостни със свежа кръв - милиони хора се събират в обособени борби, не десетки и стотици хиляди, както в Гражданската война. Въпреки че войната е маневрена, за разлика от Първата международна война, броят на огневата мощност на фронтовата линия се усилва десетократно. Шансовете брониран трен, компактно завързан за железопътната мрежа, да бъде открит и погубен, се усилват неведнъж.

Въпреки че изгодите от бронираните влакове, несъмнено, са по-големи, в сравнение с през Първата международна война. Например, когато Червената войска отстъпва, бронираните влакове прикриват отстъплението доста добре, трансформирайки се в тактически коз в сложни времена.

През годините на Великата отечествена война бронираните влакове най-сетне намират своята ниша, в която към момента съществуват - прикритие за връзки. Това е изключително правилно за германците, които имат дълги линии за доставяне и партизани в тила. Червената войска обаче не може да се усеща недвусмислено уверена в територии като Западна Украйна - както времето ще покаже, отрядите на бандеровците се гонят чак до 50-те години.

Бронираните влакове са доста комфортни от позиция на организацията. Те се движат по железопътната линия със скоростта на армейски влакове, които трябваше да бъдат прикрити. Обслужвани са в едни и същи работилници и харчат еднообразно гориво. За въоръжение на бронирани влакове е допустимо да се употребяват към момента работещи кули от разрушени танкове, а за структурата - към този момент съществуващи вагони, локомотиви и бронирани плочи. И в това време те може да дадат съдбоносен отпор на съвсем всеки - бронята, оръжията и картечниците ги вършат доста костелив орех.

Бронираните влакове извършват съвършено ролята си в Чечня - в тази война, както във всички съветски войни в Кавказ, е изключително значимо да се обезпечи надзор над връзките.

И в този момент, с началото на спецоперацията в Украйна, се оказва, че бойният път на съветските бронирани влакове още не е завършил. Отново са потребни за страната. Бронираните влакове подсигуряват, че железопътната линия работи в щатен режим - и доставя войските, водещи борбата. Личният състав под прикритието на ризница, оръдия и картечници прави инженерно разузнаване, разминира линиите и възвръща развалените сектори. Ако е належащо да се проектира мощ отвън железопътните линии, влаковете могат да употребяват лични бронирани транспортни средства. Например, бронираният трен “Енисей” носи на платформата си БМП-2, която може да се спусне на земята и да влезе в борба сама.

Случва се влакове да извършват не напълно елементарни задания - да вземем за пример един от съветските бронирани влакове през март изтегля съвсем 250 чужденци в Крим от територията на Украйна, които бяха помолени да изведат посолствата на своите страни. Евакуацията беше проведена от Министерството на външните работи и военните, откакто получиха такова искане, явно сметнаха бронирания трен за един от най-безопасните типове превоз в зоната на военни дейности.

Може да се твърди, че нашите бронирани влакове, които твърдо заеха своята ниша в театрите на интервенциите, въпреки всичко ще се покажат в деяние - в последна сметка те ще бъдат потребни на всички места, където има железопътна линия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР