Първите 30 минути: Ох, умирам! Май ще се връщаме? Следващите

...
Първите 30 минути: Ох, умирам! Май ще се връщаме? Следващите
Коментари Харесай

Малка книжка за голяма планина и големи приключения

Първите 30 минути: " Ох, загивам! Май ще се връщаме? "

Следващите 10 минути: " Ей, дай да спрем тука, виж каква полянка. "

След осмия час: " Стига? Това ли беше единствено?! Ех..., айде още малко! Дай да качим това хълмче! "

Така най-лесно Мариана Киречева би описала своите планински прекарвания. Създател на марката Планинка, тя е и индивидът зад плана " Рила - Малка брошура за планината ". Точно около дребната брошура се запознахме и с Мариана.

Планината, моят другар

Макар да е влюбена в планината още от дете, Мариана прави първия си по-сериозен планински преход, когато е на 15 години. Но точно покоряването на връх Ботев с двама нейни другари остава ослепителен спомен и до през днешния ден в нея.
 Снимка 450715

" Никой от трима ни не беше квалифициран, не бяхме проучили маршрута, компликацията и изискванията. Успяхме да изкачим върха, само че на връщане на няколко пъти се губихме. Все отново успяхме да стигнем хижа " Рай ", само че много се поизплаших и осъзнах, че планината не е смешка работа, и без предварителна подготовка доста неща могат да се объркат. "

След тази преживелица Мариана не стопира да обикаля планините. Спира само да го прави, без да е задоволително готова. Следват няколко прехода в Рила, които тя дефинира като " незабравими ", тъй като те я карат да се влюби във величието й.
 Снимка 450722

Разходките и снимането на планински пейзажи се трансформират в занимание, което Мариана практикува редом с специалността си - графичен дизайнер. Любимите й кътчета са Мальовица, хижа Мазалат, Спано Поле, екопътека Бели Искър.

В планината тя търси ентусиазъм, успокоение и естетика, а намира приятна физическа отмалялост, независимост и доста другари. Никога не потегля без другарче - от време на време даже и единствено със своето куче.

И по този начин, някак изцяло разумно, преди две години, когато би трябвало да прави своя дипломен план, Мариана избира той да бъде отдаден на планината, на Рила. " Исках да основа план, който да сплотява любовта ми към планината и дизайна. "

Малката брошура за огромната планина

" Рила - Малка брошура за планината " е първият план на марката Планинка. Джобно четиво за всички начинаещи планинари, на които Мариана желае да помогне, с цел да не позволен нейната неточност - да бъдат неподготвени в планината.
 Снимка 450736

Колко тъкмо време й лишава основаването на книжката, не може да каже. Защото когато човек прави нещо на драго сърце, той не го възприема като работа, не брои и какъв брой часа труд му е лишило. Дело на Мариана са концепцията на книжката, фотографиите, илюстрациите, странирането и оформлението. За потребното наличие и редакцията разчита на жокер " помощ от другар ".
 Снимка 450729

Така, с взаимни старания, задачата е реализирана. " Искам да дам на хората, които не виждат какво изпускат, очила - с цел да отворят очите си и да се въодушевяват от видяното, а не да се опасяват от непознатото. "

Държейки книгата в ръце, Мариана си показва и нейните читатели - " положителни и усмихнати хора, които обичат природата и умеят да се любуват на това, което четат и виждат ". На тях тя има да им каже единствено още едно нещо: " Бъди квалифициран, тъй като планината те чака. "
 Снимка 450714

Съвети от другар

По понятен метод " Рила - Малка брошура за планината " показва цялата информация, която ни е нужна за едно незабравимо прекарване на планината. Всичко стартира с вярната подготовка - няколко съвета по какъв начин да си стегнем раницата и главните правила, които би трябвало да знаем, преди да тръгнем на поход.
 Снимка 450735

В книжката откриваме потребна информация за пътеки и хижи, както и за места, които е наложително да посетим. Предложени са няколко примерни маршрута по отношение на нашето равнище на подготовка. И всичко това е богато гарнирано със фотоси, дело на Мариана.
 Снимка 450733

Като бонус е и информацията за билки, растения и животни, които можем да срещнем по пътя. А на връщане може да поспрем и да запишем своите прекарване в особено отделената за задачата част на книжката.
 Снимка 450728

До 10 ноември Мариана събира средства през " Платформата ", с цел да може " Рила - Малка брошура за планината " да излезе в щемпел. Можем да подкрепим плана с избрана сума, като в подмяна ще получим книжката или комплект, допълнен с железно канче, ръчно направена торбичка и значка.
 Снимка 450725

А проектите на Мариана са да ни зарадва с още книжки за още планини.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР