Първите 11 км от газопровода Балкански поток са готови. С

...
Първите 11 км от газопровода Балкански поток са готови. С
Коментари Харесай

75 млн. лева струва първият участък от Балкански поток

Първите 11 км от газопровода " Балкански поток " са подготвени. С реализацията на газопреносните планове българската стопанска система ще може да си купува най-евтиния газ, разгласи министър председателят Борисов. В компанията на представители на държавните управления на Унгария, Сърбия, Турция, Русия, и Саудитска Арабия, той инспектира приключения сектор до компресорната станция Странджа.

Кога се чака да е подготвен газопроводът, вижте в директното включване на Цветелина Катанска.

По проект газопровода би трябвало да бъде приключен до среда на 2020 година. По думите на премиера съзнателно е обещано началото на градежа през есента, с цел да може земеделците да приберат продукцията си, по този начин идната година земята ще може да се употребява още веднъж.

Строителството в Кнежа ще продължи до момента в който разрешават метеорологичните условия или до довеждане докрай на плана.

Над 75 млн. лв. коства първият сектор от " Балкански поток ", разгласи министър председателят Бойко Борисов, който откри 11 километровото трасе от разширението на газопреносната мрежа от българо-турската граница до компресорна станция Странджа. Строител на плана е българска компания.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Докато другите говореха, ние строихме и даваме опция на България да възвърне мястото си - главен газоразпределителен център. Именно по тази причина предложихме на нашите сътрудници и в Сърбия, и в Унгария, този поток да се назовава " Балкански поток ".Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Много се веселя, че през днешния ден дружно ще имаме опция да станем очевидци на стартирането в употреба на първия стадий от плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница.Анатолий Макаров - Извънреден и Пълномощен дипломат на Руската Федерация в Република България: Това е опция да получавате синьо гориво по нов благонадежден маршрут и вероятност да станете най- огромния газоразпределителен център в района.
Проектът за създаване на газопровода " Балкански поток " е продължение на руско-турския Турски поток. Капацитетът през България е над 15 милиарда куб метра. Тръбата ще бъде новият път за пренос на съветски газ към Централна Европа през България, Сърбия и Унгария. В България газопроводът минава през Провадия и Северна България. Проверка по какъв начин върви строителството министър председателят Борисов направи край Кнежа.
Бойко Борисов - министър-председател: Бих споделил, че това е и една политическа автомагистрала. В политическо отношение постоянно има напрежение сред доста от страните. Ей оттук насетне стартира войната в Сирия. Винаги съм казвал - там, където има огромни стопански ползи, където има газопроводи, няма война. И по тази причина още по-усилено строим. 24 вагона на ден докарват тръби тука, 15,01 тоестедин милиард по на ниска цена е от южен поток.
Строител на сектора е саудитският консорциум Аркад.
Това е образец за нашето съдействие сред Саудитска арабия и България, ще създадем всичко допустимо да приключим плана в точния момент.
На инспекцията участваха и сръбският енергиен министър и външният министър на Унгария.
До края на годината Сърбия ще приключи своя план, ще чакаме България също да го приключи.Имаме извънреден интерес към диверсификацията както за България, по този начин и за Сърбия, по този начин и за нас, тъй като когато приказваме за конкуренция ще можем да предоставим по-ниски цени.

Вицепремиерът Томислав Дончев обвърза плана с този за създаване на газовата връзка с Гърция, с думите че това ще обезпечи по този начин чаканата отдавна диверсификация за страната ни.
Томислав Дончев - вицепремиер: След завършването на двата плана ще можем да транспортираме природен газ от където до където е належащо.
По контракт тръбата би трябвало да бъде приключена доникъде на 2020 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР