Първите 10 доброволци преминаха изследвания в центъра за даряване на

...
Първите 10 доброволци преминаха изследвания в центъра за даряване на
Коментари Харесай

Преболедували COVID-19 вече могат да даряват кръвна плазма и във Варна

Първите 10 доброволци минаха проучвания в центъра за даряване на кръвна плазма във Варна, където разполагат с всичко належащо за процедурата. Това към този момент е вторият град след столицата, където може да се взима плазма от прeболедували COVID-19.

Сред първите доброволци в центъра във Варна е доктор Стефанов, преболедувал COVID-19 предишния месец, заяви bTV.

" Моят зов е към всички, които са изкарали това заболяване, да стартират да подаряват, тъй като в действителност това е един от дребното потвърдени способи за лекуване ", споделя доктор Янко Стефанов.

Плановете са кръвният център да зарежда с плазма лечебните заведения в цяла Североизточна България, като донори могат да бъдат хора и от други елементи на страната.

 Снимка: Булфото

" Добрич, Търговище, Разград, Шумен и Силистра - те чакат с неспокойствие да отвори кръвния център. Готови сме. Помещенията са оборудвани, изчистени, дезинфекцирани ", изясни регионалният шеф Стоян Пасев.

Центърът разполага с два апарата, а след акция, в която се включиха жители и компании, бяха обезпечени консумативи и кревати.

На този стадий в кръвния център във Варна ще може дневно да се извлича плазма от 10-12 души, преболедували COVID-19.

" Ако се наложи, имаме подготвеност да работим събота и неделя според от потребностите, които желаят от нас лечебните заведения ", означи доктор Жанина Йорданова, шеф на РЦТХ-Варна.

Набирането на донори продължава. За да се избегне скупчването на доста хора, предварителните прегледи и самото даряване се правят по график след записване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР