Първично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е установено

...
Първично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е установено
Коментари Харесай

Избиват цяла ферма птици заради Нюкясълска болест

Първично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е открито във плантация за птици в пазарджишкото село Синитово, оповестява Дарик, базирайки се на Българската организация за сигурност на храните.

Изпълнителният шеф на ведомството доктор Дамян Илиев е издал заповед за хуманно изтребване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на контактните с тях.

Труповете да бъдат унищожени под специфичен контрол, недопускащ разпространяването на заболяването, разпорежда още шефът на организацията. За пространствата е планувано да бъдат почистени механично, след което да се създадат няколко дезинфекции, дружно с двора и улиците пред него.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата следена зона са включени Алеко Константиново Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са неразрешени търговията и превозването на птици и артикули от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложения.

Директорите на Областните дирекции на организацията в Пазарджик и Пловдив да разпоредят домашните птици да бъдат затворени в персоналните дворове, да провеждат броене и имунизация против Нюкясълска болест, да провеждат периодически прегледи в останалите селища на районите и да документират резултатите.

Според данни от регистрите на организацията във фермата се отглеждат патици мюлари за угояване. Капацитетът на обекта е 50 000 птици. Не се оповестява какъв брой са те сега и какъв брой ще бъдат унищожени.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, оповестяват още от Агенцията.

Нюкясълска болест е остро вирусно заболяване по птиците. Причинява обилни стопански загуби в птицевъдството. При индивида провокира леки инфекции. Проникването на вируса на псевдочумата при птиците у хора може да докара до леки конюнктивити, само че единствено при конфликт с огромно количество вируси. Затова сходни клинични признаци се срещат единствено при лабораторни служащи, гледачи и служащи в птицекланици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР