Първи учебен ден в Гърция днес - и първи ден

...
Първи учебен ден в Гърция днес - и първи ден
Коментари Харесай

Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?

Първи образователен ден в Гърция през днешния ден - и първи ден от въвеждането на новите ограничения в страната, които изискват показване на негативен тест за коронавирус при посещаване на закрити публични места, в учебно заведение и на работното място за всички неимунизирани.

Заради опасения от по-бързо разпространяване на болестта измежду децата в учебно заведение, както и опцията безсимптомните да пренесат вируса измежду уязвимите във и отвън фамилиите си - гръцките управляващи ще изискват учениците да се тестват гратис всеки вторник и петък и да влизат в клас единствено при показан негативен бърз тест.

При контакт с болен неимунизираните възпитаници ще бъдат тествани по-често. Създава се и специфична електронна платформа, в която ще се отразява броят на имунизираните, заболелите, контактните на заболелите деца, кои учебни заведения се следят с нараснало внимание на база на новите случаи. Според някои прогнози сред 25 и 30% от децата може да срещнат вируса, доста от тях няма да проявят признаците.



От през днешния ден в Гърция са в действие строги ограничения за неимунизирани лица над 12 години, които би трябвало да показват отрицателен тест за достъп до учебни заведения, работни места, публичен превоз и затворени пространства. Новият правилник съответствува с присъствено начало на новата образователна година и визира заетите както в публичния, по този начин и в частния бранш.

Цената на наложителните проби е закрепена до най-много 10 евро за антигенен и 60 евро за PCR. Сумата към този момент е за сметка на физическите лица. Повечето чиновници подлежат на тест веднъж седмично, а две проби се изисква за учители, студенти, възпитаници над 12 години, както и заетите в туризма, културата и медиите.

За първи път работодателят има право да знае кои от хората му са имунизирани и кои подлежат на проби. В Гърция имунизацията е наложителна за здравни и обществени служащи пред алтeрнатива за премахване от работа.

Достъпът до заведения към този момент ще е единствено със хигиеничен пропуск за имунизация или преболедуване, потвърдени посредством мобилно приложение. Неваксинирани гости на археологически обекти, музеи и спортни зали също би трябвало да показват отрицателен тест на по-малко от 48 часа.

Маските остават наложително навън и закрито тук-там, където се струпват доста хора. Почти цялото население на Гърция е с една доза ваксина, половината ни съседи имат по две.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР