Първи случай на заразен с птичи грип човек е регистриран

...
Първи случай на заразен с птичи грип човек е регистриран
Коментари Харесай

Първи случай на заразен с птичи грип човек в Чили

Първи случай на инфектиран с птичи грип човек е регистриран от здравните управляващи в Чили, оповестява Reuters.

Заразеният е 53-годишен мъж, който е показал признаци на респираторна зараза. Състоянието му обаче остава устойчиво, акцентират управляващите.

В момента се прецизират контактните лица на пациента и се проверява източникът на болестта.

В края на предходната година Чили оповестява за случаи на птичи грип H5N1 при диви животни.  Фермите за промишлено птицевъдство настояха държавното управление да спре износа.

Чилийските здравни управляващи означиха, че вирусът може да се съобщи от птици или морски бозайници на хора, само че не е известно да се предава от човек на човек.

Преди това и прилежащ Еквадор удостовери първи случай на предаване на птичи грип върху човек, като пациентът е 9-годишно момиченце.

Индустриални случаи бяха открити и в Аржентина, до момента в който Бразилия, най-големият експортьор на птиче месо в света, към този момент остава незасегната от болестта.

СЗО съобщи публично, че рискът от предаване на птичи грип върху хора е невисок, само че „ за всеки случай “ е в ход създаването на ваксина, която да приготви човечеството за отбрана при нужда.

Ръководителите на три производителя на ваксини - GSK Plc Moderna Inc и CSL Seqirus, благосъстоятелност на CSL Ltd, декларираха пред Reuters, че към този момент създават или са на път да тестват ваксини за хора, които по-добре подхождат на циркулиращия подтип, като защитна мярка против бъдеща пандемия. Други, като Sanofi имат " подготвеност " да стартират произвеждане, в случай че се наложи, като разполагат със съществуващи варианти на ваксина H5N1.

В момента главната цел на фирмите е да разработят ваксина против птичи грип за домашни птици - пазар, който е евентуално доста по-голям от този за хора.

Много от евентуалните пандемични ваксини са авансово утвърдени от регулаторните органи въз основа на данни от изпитвания върху хора, които демонстрират, че те са безвредни и провокират имунен отговор - развой, който към този момент се употребява при имунизациите против сезонен грип.

Това значи, че може да не се постановат спомагателни изпитвания върху хора, даже и да се наложи да бъдат поправени, с цел да подхождат по-добре на варианта, който ще премине при хората. Данните за това какъв брой добре имунизациите фактически защищават от зараза ще се събират в действително време.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР