Първи случай на маймунска шарка беше потвърден в Румъния, съобщи

...
Първи случай на маймунска шарка беше потвърден в Румъния, съобщи
Коментари Харесай

Потвърдиха първи случай на маймунска шарка в Румъния

Първи случай на маймунска шарка беше доказан в Румъния, заяви Аджерпрес, базирайки се на министерството на опазването на здравето.

Става въпрос за 26-годишен мъж от Букурещ, посочи министерството. Той е бил диагностициран с заболяването след лабораторни проучвания.

Пациентът се е разболял преди четири дни, а нощес се е явил в болница.

"Мъжът е в положително положение. Пациентът получава симптоматично лекуване и се намира в изолираност. От анамнезата излиза наяве, че сътрудникът на инфектираното лице е пътувал напоследък в няколко страни в Европа, където съществуват редица случаи на зараза с маймунска шарка ", показва министерството.

През месец май имаше още две съмнения за инфектирани с маймунска шарка румънски жители - жена на 43 години от Радауц, Североизточна Румъния, и румънец, който беше настанен в болница в Атина, само че и за двата случая стана ясно в следствие, че става дума за варицела.

Маймунската едра шарка е вирус, който се предава на хората от животни, като признаците включват тресчица, обрив и подути лимфни възли.

Повечето случаи на инфектирани хора с вируса са в Централна и Западна Африка, където заболяването е ендемична.

На 20 май обаче стана ясно, че болестта е открито в доста други страни, измежду които Англия, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

На 29 май проф. Радка Аргирова, вирусолог и консултант на министър-председателя на България Кирил Петков по въпросите свързани с пандемията, уточни, че в България не е записана маймунска шарка досега и страната ни не би трябвало да е застрашена.

На 4 юни здравните управляващи в Истанбул, Турция, предизвестиха, че са записали няколко хипотетични случая на вируса на маймунска шарка

На 10 юни Гърция публично удостовери първия случай на маймунска шарка в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР