Първи резултати от масовата проверка на къщи за гости, изградени

...
Първи резултати от масовата проверка на къщи за гости, изградени
Коментари Харесай

Акция Къща за гости: Съставени са актове за над 10 милиона лева

Първи резултати от всеобщата инспекция на къщи за посетители, построени с европейски пари. Съставени са актове за общо над 10 млн. лв.. Проверката стартира след серия кавги, в това число и с парцел в Сандански на към този момент някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев.
Акцията стартира по заповед на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров. Ще бъдат тествани безусловно всички къщи за посетители, издигнати у нас. Това са над 700 плана, като всеки от тях е финансиран с по към 130 000 евро. До момента почти 18% от обектите към този момент са тествани.
Открити са и фрапиращи нарушавания. В 32 от къщите са засечени нарушавания, които допускат да бъде върната цялата сума.
„ Всички къщи ще бъдат тествани, без значение дали на някои от тях е изминал мониторинговият интервал. Дори той да е изминал, обектът ще бъде следен. Проверката ще бъде правена точно в този мониторингов интервал. Ако се откри пропуск в докладите, ще бъдат налагани финансови корекции и цялостно възобновяване на сумата”, разяснява министърът на земеделието Румен Порожанов.
„ От предходната седмица работят екипи. В ход са инспекциите по обекти, които ще обзет всички къщи в цялостен размер. Правят се инспекции в общините дали е плащан налог. Ще има и инспекция на изпълнителите и строителите”, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.
"Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно, безкомпромисно ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното държавно съвещание във връзка инспекциите на къщите за посетители.
Премиерът посочи, че задачата на програмата е била да подкрепя туризма и доста от къщите се употребяват по предопределение. "За страдание постоянно се намира някой, който да опорочи програмата и по тази причина към днешната дата ние новата стратегия не я отваряме ", посочи Борисов.
Министър-председателят означи, че се ревизират всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им ревизират, тъй като по бизнес-план те би трябвало да имат избран брой нощувки, дали са спазени или не ", добави министър председателят Борисов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР