Първи регион у нас излезе от червената зона на COVID

...
Първи регион у нас излезе от червената зона на COVID
Коментари Харесай

Първи регион у нас е извън червената зона на COVID картата

Първи район у нас излезе от алената зона на Коронавирус картата

А междинната заболеваемост в страната всекидневно спада. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразити заболявания. На този декор, обаче математици предвиждат, че е допустима нова вълна при започване на март, съобщи

Регионът, който към този момент излезе от стадий 3 е този, в който попадат Пловдив, Пазарджик, Хасково и Кърджали. А прогнозата е до 5 дни още два други региона също да се оцветят в жълто. В този цвят Националният проект на страната не планува съществени ограничения и ограничавания. Първото съществено разхлабване към този момент е реалност в Пловдив.

Според специалисти обаче е допустимо връщането на децата в учебните заведения и на студентите в университетите да увеличи още веднъж броя инфектирани. По данни на МОН в клас към този момент са близо половин милион възпитаници или над 70%.

В Пловдив, който през днешния ден излезе от третия червен стадий на картата, редица ограничения отпадат. От този петък заведенията ще работят без вечерен час. От понеделник всички възпитаници се връщат в класните стаи, а лечебните заведения възобновяват плановия банкет.

„ Остават в действие ограниченията, включващи придружители на малолетни лица в моловете и условието за потенциал 50% за обектите.”, съобщи Йордан Иванов, регионален шеф на Пловдив.

Още идната седмица и тези две ограничавания могат да бъдат свалени. ”Дори и по-късно разформироване на ограниченията се чака низходящата наклонност да продължи”, уточни Иванов.

От столичния спешен щаб обаче към този момент не плануват в допълнение разхлабване на ограниченията. Решението ще зависи от броя на новите случаи в края на седмицата.

„ Лошото е, че чакаме леко покачване, защото знаете учениците от тази седмица ги пуснахме на учебно заведение. 06;32 Напълно е допустимо, в случай че в действителност нарастването е много съществено, да минем още веднъж към ротация на учениците”, уточни Иван Кючуков, регионален шеф на София.

Според математици връщането присъствено на множеството възпитаници и студенти ще докара до нови пикови стойности при започване на март.

„ Отново от порядъка на 10 -11 хиляди публично регистрирани. А нерегистрираните умножавайте по 10. Причината да не можем да го избутаме в този момент до края на февруари е, че просто към един милион и половина души са минали Омикрон, само че остават най-малко 2 милиона, които не са го минали”, безапелационен е проф. Огнян Кунчев

Това, което тормози математиците е, че макар последователното нормализиране на обстановката, умрелите българи остават висок брой, който пораства. „ Средно в този момент сега дневно 85 души умират. А преди една седмица бяха 75”, добавя професорът.

За да ревизират за какво страната ни е на второ място в света след Перу по брой умряли от COVID- 19, здравните управляващи сътвориха нова комисия. Тя ще проучва смъртността в последните две години на база протоколите за лекуване в лечебните заведения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР