Първи приоритет ми беше да погледна проблемите на спортните клубове

...
Първи приоритет ми беше да погледна проблемите на спортните клубове
Коментари Харесай

Георги Глушков: Клубовете трябва да бъдат финансирани на 100% от министерството на спорта

Първи приоритет ми беше да погледна проблемите на спортните клубове и федерации, с цел да може средствата за тях да бъдат дадени по допустимо най-хубав метод. Всички клубове имаха изключителна потребност от тях. Предвидени са 13 766 000 лева Това ще стане до няколко дни, с цел да може всички клубове да могат да употребяват средствата. Това сподели служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков в предаването на Българска национална телевизия " Арена спорт ".

Георги Глушков взе отношение и по тематиката за застрашеното присъединяване на българските щангисти на Олимпийските игри в Париж, поради задължения на БФ по повдигане на тежести.
 Насар: Отивам в Париж за златото, любовта и поддръжката на хората са моето гориво
Насар: Отивам в Париж за златото, любовта и поддръжката на хората са моето гориво

" Готов съм душевен за Олимпийските игри "

" Успяхме с мое подпомагане, желая да благодаря и на Асен Христов, който попаде ръка на нашите спортисти. Топката е в ръцете на федерацията, очевидно са наследили задължения към Национална агенция за приходите ", разяснява министър Глушков.

Той внесе изясненост по отношение на финансирането на българските спортисти за Игрите в Париж.

" Осигурени са средствата на всички с квоти, те са 32-ма. Имаме още няколко спорта от които чакаме да изпратим, имаме вяра още, имаме и квоти, които са дублирани. Искам да отбележа, че квотите се доближават по един метод, а медалите се печелят по различен, те са най-ценното ", подчертава министърът на спорта.

Глушков съобщи, че българските спортисти би трябвало вземат оценки най-малко в три, четири спорта и показа от кои може да чакаме медали във френската столица.

" Това са повдигане на тежести, битка, бокс, фехтовка, таеукондо, художествена гимнастика, имаме много спортове, в които имаме мощно посланичество ", разясни Глушков.

В студиото на Българска национална телевизия той разяснява и наказванията на българските баскетболисти Теодора Динева и Мартин Стефанов от Международната баскетболна федерация (ФИБА) поради присъединяване им в спортни залози.

" Изключително срещу съм всички тези дейности, които нарушават и уронват престижа на българския спорт. Ние можем да подаваме сигнали за операция на мачове, за принуждение. Мониторингът е за всеки един мач в нашите шампионати, той е непрекъснат, всички знаят, че има кой да проверява съществено и са уверени, че има кой да санкционира. Това е една част от предварителната защита ", разяснява Глушков, който преди да заеме министерския пост оглавяваше федерацията по баскетбол.

Министърът разяснява и проблемите с инфраструктурата у нас и финансирането на клубовете.

" Проблемът е сериозен. Виждам, че имаме потребност от една нова стратегия. Не съм удовлетворен от досегашната стратегия 50/50, вземат участие единствено общини, които имат благоприятни условия да финансират половината план, а другите пари да дойдат от ММС. Аз виждам, че избрани спортове имат потребност от бази, избрани клубове, които работят съществено. С едно финансиране на 100% бихме могли да им помогнем съществено, с цел да се вдигне равнището. Едно постоянно държавното управление би трябвало да бъде уверено в пътя, по който може да се реализиран тези неща, тъй като клубовете са тези, които вършат спорта. Смятам, че те са недофинасирани ", съобщи Георги Глушков, който също изрече мнение, че България има потребност от нов Национален стадион.

Георги Глушков взе отношение и по проблемите с футболното безчинство.

" В новия закон, който би трябвало да се одобри допустимо най-бързо, би трябвало да има два акцента. Първият е предварителна защита и работа с клубните последователи, които основават проблеми и вторият акцент е, предварителната защита да вдигне възпитателния развой с младежите ".

Той разяснява и изявите на Александър Везенков в НБА. Според първият българин играл оттатък океана, Везенков не е получил задоволително доверие от своя треньор в Сакраменто.

" Надявам се идващия му сезон да бъде по-успешен ", приключи Георги Глушков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР