Първи оставки Правителството беше разпуснато на 5 януари, ръководството на

...
Първи оставки Правителството беше разпуснато на 5 януари, ръководството на
Коментари Харесай

Алихан Смаилов e новият премиер на Казахстан

Първи оставки

Правителството беше необуздано на 5 януари, управлението на краткотрайния кабинет беше поверено на тогавашния първи вицепремиер Алихан Смаилов. Това се случи три дни след началото на всеобщите митинги в Мангистауска област, които се разиграха и в други райони.

Държавният секретар Кримбек Кушербаев беше освободен, а на негово място беше назначен някогашният асистент на президента Ерлан Карин.

Шефът на Агенцията за стратегическо обмисляне и промени на Казахстан - Кайрат Келимбетов беше заменен от някогашния министър на националната стопанска система Асет Иргалиев.

Смяна на управлението на Съвета за сигурност

В обръщението си към нацията на 5 януари Токаев разгласи, че поема поста на ръководител на Съвета за сигурност, който до неотдавна заемаше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Прессекретарят на Назарбаев посочи, че политикът е решил самичък да напусне този пост.

На 8 януари Токаев освободи заместник-секретаря на Съвета за сигурност Азамат Абдимомунов, който беше на поста от юни 2015 година

Задържани чиновници по сигурността

Ден след уволнението си някогашният началник на КНБ (Комитет национальной безопасности) Карим Масимов беше арестуван по съмнение в държавна измяна.

Освен Масимов по съмнение за държавна измяна са арестувани и редица „ други лица “, само че самоличността им не е разкрита.

Медиите оповестиха и за няколко случаи на гибел на чиновници по сигурността при неизяснени условия. В понеделник КНБ заяви, че тялото на полковник Азамат Ибраев е намерено в двора на къщата му. Стана известно и за допустимо самоубийство на шефа на полицията в Жамбилска област Жанат Сюлейманов.

Новото държавно управление


Мухтар Тлеуберди, Мурат Бектанов и Ерлан Тургумбаев резервираха постовете си в държавното управление, назначено във вторник.

Новият министър на енергетиката е Болат Акчулаков, който размени Магзум Мирзагалиев.

Роман Скляр стана първи вицепремиер. Преди това е работил като министър на промишлеността и развиването на инфраструктурата, първи заместник-министър на вложенията и развиването .
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР