Първи май – Ден на труда и на международната работническа

...
Първи май – Ден на труда и на международната работническа
Коментари Харесай

„Социализъм XXI век“: В навечерието на 1 май – левият печат е унизен. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е предателство

Първи май – Ден на труда и на интернационалната работническа взаимност. От тридесетина години – и празник на в. „ Дума “ и на левия щемпел. Така бе до неотдавна, само че сигурно не и през днешния ден.

Левият щемпел в България през последните години е смачкан и маргинализиран. Но не от идеологическия и политическия му съперник в днешна „ демократична “ България, а от неговия издател – управлението на Българска социалистическа партия в лицето на Корнелия Нинова и на най-вярното й обграждане.

В началото беше разправата с „ Дума ”. Стожери на вестника и на българската публицистика бяха уволнени или принудени да изоставен. На тяхно място бяха наложени някогашни фрагменти на в. „ Демокрация “ и сегашни душеприказчици на председателката. Днес флагманът на левия щемпел е трансфорат в посмешище, в презрян стенлист, който възхвалява така наречен управление и громи „ враговете ” в лицето на Президента на републиката и на инакомислещите в партията и левицата. Все по-често се чува, че желанията са от ежедневник „ Дума “ да бъде трансфорат в седмичник, а евентуално в недалечно бъдеще и спрян. С обикновеното комфортно пояснение – по финансови аргументи.

Поради спряно финансиране списание „ Ново време “ не излиза в печатен формат втора година, а електронният му уебсайт е напълно резултат на доброволните старания на създатели, редактори и админи. От 2019 година спря издаването на списание „ Понеделник “. Отдавна изчезна и Информационният бюлетин „ Съвременен индикатор “. Повече от пет години няма нито едно ново издание на Националния политически институт „ Димитър Благоев “.

Тази година, в  навечерието на 1 май и „ в чест ” на празника на „ Дума ” и левия щемпел, пристигна ред и на вестниците „ Земя “, „ Русия през днешния ден “ и „ Китай през днешния ден “. Преди дни чиновници на Народно събрание на Българска социалистическа партия са запечатали входната врата на редакцията на в. „ Земя ”, намираща се в държавната постройка на „ Позитано “ №20 от 2015 година по контракт за взаимна действия и взаимопомощ сред Народно събрание на Българска социалистическа партия и издателя на вестниците – „ Коопмедия ” ООД. Посред бял ден са били строшени бравата, сменена ключалката, спрян токът, неразрешен достъпът до електрическото таблото. Вратата на редакцията е била облепена със забранителни ленти, върху които стоят печатът на Народно събрание на Българска социалистическа партия и подписите на причинителите на това позорно дело.

Ние знаем, че тази наказателна „ акция ” не е подхваната своеволно, а е осъществена по заповед на председателката на Българска социалистическа партия, която е учила право, била е следовател и би трябвало да знае, че това се назовава безчинство, навлизане с щурм в непознат парцел, престъпно закононарушение, за което се носи наказателна отговорност.

За нас е ясно, че протичащото се през последните дни е демонстрация на политическата кавга и на персоналните борби на председателката на Българска социалистическа партия с издателя на вестник  „ Земя “. С последна цел – вестникът да спре. Но то е обвързвано с още един голям проблем. Под заплаха е сложена Библиотека „ Социални хрумвания “, уредена, защитавана и допълвана в редакцията на в. „ Земя “ в осъществяване на контракта с Народно събрание на Българска социалистическа партия. В нея се съхранява голямо книжно и архивно благосъстояние на партията, наследено от архивите и библиотеките на вестниците „ Работник “, „ Работническо дело “ и „ Кооперативно село “ – над 25 хиляди тома историческа, политическа и художествена литература; над 900 хиляди архивни единици за историята на Българска социалистическа партия от 1891 година до днес; над хиляда тома подвързани течения на леви вестници и списания от началото на тяхното излизане през ХІХ в. до през днешния ден. Материали, които през днешния ден мъчно могат да се намерят в обществените библиотеки след тяхната „ инвентаризация “ в годините след 1989. Фонд, който може да поеме и да се обогати с още доста архивни единици и печатни издания, намиращи се разхвърляни в стаите на „ Позитано “ и отвън тях и да се трансформира в едно неповторимо обществено осведомително и културно средище. Изваждането на това скъпо за социалистическото придвижване в България благосъстояние от настоящето му вместилище го обрича на прахосване, заличаване и погубване за поколенията. Но това не интересува Нинова и настоящето управление на Българска социалистическа партия. Многобройни са образците, които демонстрират тяхната студенина от социалистическите хрумвания и безконтролно отношение към историята и полезностите на партията. Сегашното нежелано положение на Националния политически институт „ Димитър Благоев “ е блестящо доказателство за това.

Работата на в. „ Земя ” – приет и влиятелен народен кооперативен ежедневник, е блокирана. Гласът на един ляв вестник е закатанчен. Независимо от настоящия контракт сред Народно събрание на Българска социалистическа партия и издателя „ Коопмедия “, съгласно който „ двете страни сплотяват напъните си за популяризирането и разпространяването на социалистическите полезности ”, като за задачата те „ не се обвързват взаимно финансово ”. Означава ли това, че Българска социалистическа партия на Нинова се отхвърля от „ популяризирането и разпространяването на социалистическите полезности ” и дърпането на шалтера е всъщност жестоко и безпардонно „ едномесечно документално предупреждение ” за освобождение на пространствата, заемани в този момент от редакцията.

Скандалът с в. „ Земя ” се инсценира, с цел да се прикрие  друг сериозен проблем, основан от управлението на Българска социалистическа партия. Тези дни стана обществено известно, че стопира излъчването на Българската свободна телевизия. Обяснява се, че било краткотрайно до момента в който се преместила от настоящето си студио в пространства на „ Позитано “№20  и никога по финансови аргументи, както твърдели зложелателите. Обяснение, което даже лаиците в тази сфера посрещат с подбив, заради неговата софтуерна неплатежоспособност и финансова неизбежност. Истината е, че това е закъснелия завършек на един  провален заради професионална непросветеност и политическа безнаказаност план, излъгал очакванията на стотици почтени последователи на левите хрумвания за друга и по-истинска телевизия, станал изцяло непотребен откакто се трансформира в инструмент за прослава на „ триумфите на управлението на партията “ и за громене на „ враговете с партиен билет “, а не на политическите съперници и на неправдите в обществото и страната.  БСТВ нито стана телевизия, нито беше свободна. Но погълна милиони, които бяха отнети от другите партийни издания и изключително от средствата, витално нужни за  нормалната активност на партийните организации в страната. Кой и по кое време ще даде пояснения и ще дава отговор за всичко това?

Саморазправата с в. „ Земя ” е следващият епизод от погрома над лявата публицистика и над самата партия. Печална е равносметката в навечерието на празника на „ Дума ” и на левия щемпел. Партията е разнебитена, продължава похищението върху нейната историческа памет. Левият щемпел е потиснат. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е изменничество. Критиката е закононарушение. Всеки, който мисли друго от председателката и нейното обграждане, е зложелател. Няма независимост на словото. Има независимост на цензурата и разгул на едноличния диктат. Този разгром продължава седма година. Резултатът е законосъобразен – задоволително е да напомним, че от 2017 година до през днешния ден Българска социалистическа партия изгуби над 730 000 гласоподаватели, и че през днешния ден тя е изпаднала като политическа мощ до унизителното пето място в 49-то Народно събрание, че Българска социалистическа партия към този момент не е нито влиятелен политически индивид, нито незаобиколим публичен фактор.

Кога социалистите и симпатизантите ще осъзнаем това? Кога ще бъде потърсена отговорност на отговорните за това печално състояние?

Нека напомним още веднъж на всички:

НЯМА ЛЯВА ПАРТИЯ БЕЗ ИДЕЙНИ ЦЕННОСТИ И ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!

НЯМА ЛЯВА ПАРТИЯ БЕЗ АВТОРИТЕТНИ ЖУРНАЛИСТИ И СИЛЕН ЛЯВ ПЕЧАТ!

ДА ГИ ЗАЩИТИМ!

ИК на ИПО „ ПЛАТФОМА СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК ”

29 април 2023 година

Каним членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия, последователите на левицата, да се включат в подписката в поддръжка на в. „ Земя “ и други леви медии. Очакваме ви на щандовете на сп. „ Ново време “ и в. „ Земя “ по време на Първомайския празник, проведен от Софийския Горско стопанство на Българска социалистическа партия на 1 май 2023 година от 11.00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР