Първи голям пробив на компанията в сферата на здравеопазванетоОколо 2

...
Първи голям пробив на компанията в сферата на здравеопазванетоОколо 2
Коментари Харесай

DeepMind открива бъбречна недостатъчност преди лекаря

Първи огромен пробив на компанията в областта на опазването на здравето

Около 2 милиона души умират всяка година по целия свят от остро увреждане на бъбреците, само че изкуственият разсъдък може да усъвършенства обстановката (снимка: CCO Public Domain)

Пет години откакто Гугъл закупи DeepMind, компанията за изкуствен интелект разкри най-големия си пробив до момента в опазването на здравето. AI технологията може да планува дали пациентът има евентуално съдбовни увреждания на бъбреците 48 часа преди доста от признаците да бъдат разпознати от лекарите, заяви CNBC.

В документ, оповестен в сряда в сп. Nature, откривателите на DeepMind споделят, че техните логаритми вярно предвиждат 90 % от острите увреждания на бъбреците, които в последна сметка ще изискват диализа. Пробивът е резултат от взаимен план с американския департамент по въпросите на ветераните.

„ Ние бяхме същински разчувствани от капацитета да използваме AI, с цел да подпомогнем клиничните експерти да преминат от реактивни към самодейни и превантивни грижи ”, разяснява Доминик Кинг, съосновател и клиничен водещ на DeepMind.

Около 2 милиона души умират всяка година по целия свят от остро увреждане на бъбреците, съгласно откриватели от Университета на Питсбърг. Състоянието, което включва неочаквана бъбречна непълнота или увреждане, може да бъде комплицирано за диагностициране от лекарите, тъй като не постоянно има незабавни и ясни признаци. Проучванията демонстрират, че ранното хващане на болестта може да понижи вероятността от съществени увреждания или гибел.

През 2014 година Гугъл закупи DeepMind за 500 милиона $ с концепцията да разшири активността си в областта на изкуствения разсъдък и да притегли топ специалисти в промишлеността, които да работят по решение на сложни проблеми, свързани с машинно образование. В последните години Alphabet (компанията-майка на Google) и другите й подразделения влязоха в пространството на опазването на здравето, като бе подложен акцент върху потребление на AI технологията за прогнозиране на съществени проблеми, преди те да се случат.
още по тематиката
Здравните планове на DeepMind скоро ще бъдат включени в подразделението Гугъл Health, ръководено от Дейвид Фейнберг. То изследва по какъв начин AI може да се употребява за подкрепяне на диагностицирането на рак, предотвратяването на слепота и доста други болести. Голяма част от екипа на групата остава със седалище във Англия, макар че се чака здравното звено да се реалокира в централата на Гугъл в Силициевата котловина.

Освен че предсказва остри бъбречни болести два дни по-рано, DeepMind изследва по какъв начин да подаде тези сигнали при незабавни обстановки, тъй че лекарите да ги разпознават вярно и да работят по тях. Предстои още работа за основаване на регулаторна рамка във връзка с инструментите за прогнозиране в медицината и за по-добро схващане на метода, по който те могат да бъдат доставени в действително време, отбелязва Доминик Кинг.

Пробивът на DeepMind може в последна сметка да добавят мобилното приложение Streams, което се употребява най-много в Съединени американски щати като информационен инструмент от лекари и медицински сестри. Понастоящем то не употребява изкуствен интелект, само че DeepMind от дълго време акцентира своята визия за основаване на AI помощник за медицински сестри и лекари на всички места по света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР