Първи енергиен блок на китайската АЕЦ „Санмен“ на 14 август

...
Първи енергиен блок на китайската АЕЦ „Санмен“ на 14 август
Коментари Харесай

На китайската АЕЦ „Санмен“ на 14 август един от реакторите АР1000 по проект на Westinghouse е пуснат на номинална мощност


Първи енергиен блок на китайската АЕЦ „ Санмен “ на 14 август единият от реакторите АР1000 по план на Westinghouse излезе на номинална мощ и стартира да подава сила в мрежата.

В момента в света се строят 8 енергийни блока с реактори АР 1000 от потомство 3 +. От тях 4 са в Китай (АЕЦ „ Санмен “ и АЕЦ „ Хайян “) и 4 в Съединени американски щати (АЕЦ „ Вогтъл “, и АЕЦ „ Саммър “, само че строителството на двата последни от тях бе преустановено). Китайската АЕЦ „ Санмен “ стана първата настояща АЕЦ с реактор от подобен вид.

През юни предходната година на АЕЦ „ Санмен “ бяха направени „ горещи “ тествания на реактора, по време на които бе осъществена симулация на температурата и налягането. На 25 април 2018 година стартира зареждане на горивото. На 21 юни в реактора стартира верижна реакция, а на 27 юни на този енергиен блок за пръв път бе осъществено подаване на пара в турбината.

За миналите 6 месеца на енергийния блок бе осъществено поетапно покачване на мощностите и бе доказана сполучлива и безвредна работа на номинална мощ от 100 %. Началото на комерсиална употреба на първия блок АЕЦ „ Санмен “ е планувано за края на годината, оповестява atomic-energy.ru. Изданието напомня, че през септември 2007 година Westinghouse и компанията Shaw Group анонсира проектите за строителство в Китай на 4 блока АР1000. Строителството на първи и втори блок на АЕЦ „ Санмен “ стартира надлежно през април и декември 2009 година, а на първи и втори блок на АЕЦ „ Хайян “ - през септември 2009 година и юни 2010 година

В най-скоро време се чака зареждане на гориво на втори блок на АЕЦ „ Санмен “ и се чака пуск на реактора към края на актуалната година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР