Първи частен пътнически влак ще тръгне у нас догодина. Това

...
Първи частен пътнически влак ще тръгне у нас догодина. Това
Коментари Харесай

Първи частен пътнически влак тръгва догодина, стартира по линията София - Бургас

Първи частен пътнически трен ще тръгне у нас следващата година. Това научи „ Телеграф “ от представители на компанията „ Пимк рейл Експрес “, които неотдавна станаха първото сдружение у нас след държавната БДЖ с лиценз за жп транспорт на пасажери.
Превозвач
Компанията е част от огромния пловдивски стопански конгломерат „ Пимк “, прочут с бизнеса си в пътнотранспортния отрасъл, жп транспортите на товари и строителството. От пътническото ѝ поделение възнамеряват първите частни влакове да тръгнат по най-натоварената жп линия у нас - тази от София до Бургас, не по-късно от октомври 2024 година За момента се възнамеряват транспортите да стартират с дневни влакове, като пазарни изследвания ще покажат дали има пазарна ниша и за частни нощни композиции, в това число такива със спални места.
Вагони
В момента от компанията интензивно търсят преносим състав, с който да стартират транспортите. Идеята е да бъде закупен нов, само че заради дългите периоди на изчакване при огромните международни производители, е допустимо и влаковете първоначално да тръгнат с втора ръка преносим състав чартърен.

Продажбата на билети и спални места за влаковете ще се случва напълно онлайн, а по модела на доста частни превозвачи в Европа сдружението не възнамерява да има физически пунктове за продажба. В момента се създава напълно нова система за резервации, продажби и инспекции на транспортни документи.
Цена
„ Убедени сме, че у нас има пазар за качествена и неизбежно по-скъпа услуга от тази, която в този момент предлага държавният транспортьор “, сподели за „ Телеграф “ шефът на „ Пимк Рейл Експрес “ Пенко Несторов. Компанията ще търси нов тип клиенти и ще се опита да притегли към пътуването с трен хора, които сега не употребяват жп транспорт. Плановете са влаковете да оперират на напълно пазарен принцип без дотации от страната и контракт за осъществяване на социална услуга. Според Несторов компанията не счита да се бори за новите влакове, които в този момент страната купува с пари от Плана за възобновяване и резистентност, а ще разчита на личен преносим състав. „ Идеята ни е да тръгнем с дребна стъпка и последователно да покажем, че предлагаме това, което БДЖ не оферират - прецизен, чист, удобен и бърз транспорт. Търсим избран сегмент евентуални клиенти - търсещи качество и подготвени да платят за него “, добави Несторов.

В момента билет за трен седящо място първа/втора класа от София до Бургас коства 24/19 лева Цените на новия транспортьор занапред ще се обясняват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР