Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и

...
Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и
Коментари Харесай

Лъжете на воля, но само до 12 часа

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!

Това е единственият ден в годината, когато можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете напълно безнаказано! Дори е наложително да погодите номер някому.

Навсякъде по света честват първи април. Денят на смеха в другите страни носи собствен народен нюанс и характерен комизъм, характерен за всяка страна.

Ето по какъв начин се отбелязва този ден по света:

В Шотландия да вземем за пример първи април се чества два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е отдаден за “задните” елементи на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.

Във Франция този бит, най-вече градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се придвижи началото на годината от 1 януари на 1 април. На идната година доста от поданиците на краля изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април – в символ на митинг, или оставайки правилни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е изцяло почтено за сходни смешки и в бъдеще. И не са сбъркали. Традицията е още жива.

В Англия от почтеното “рибно” забавление израснал цялостен един Ден на всички глупци. От среднощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се майтапи, надсмива, разиграва своите другари и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с радостен смях и крясъци: “Априлски простак!” Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго след това си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици британски джентълмени и техните опърничави британски лейди получили предложения да отидат на “ежегодната тържествена гала по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.

В Германия и Австрия считат 1 април за трагичен ден, а хората, родени на този ден за хора без шанс. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и точно на 1 април дявол бил отлъчен от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни на открито. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да извършват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мехлем от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов бит, освен това с градски генезис, само че се е популяризирал и измежду селяните, попивайки самобитния комизъм на селските ергени. Свързан е със остарелия селски бит да пращат децата да извършват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до прилежащия двор да вземат фиктивен инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите сякаш си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към идващия двор. Дали пък по този начин не са желали просто да държат децата надалеч от рисковите неща и са ги щадели.

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но тъкмо определение за произхода на първоаприлските смешки и разигравания не може да се даде.

Как е зародил Денят на шегата?

Това, което е забавно, е че няма тъкмо избран отговор на заложения въпрос, има единствено теории.

Ето и пет от най-интересните обстоятелства за този радостен празник - денят на шегата, който означаваме на 1 април

Библията

Произходът на този интернационално приет ден датира още от древен дни, когато историята на човечеството за първи път стартира да се записва. Тази доктрина отбелязва, че празникът на шегата се чества когато Ной за пръв път пуснал гълъб, с цел да ревизира дали водата от огромното наводняване се е отдръпнала. Че това е било на първи април е доказано и в еврейската Библия, както и в 71 сури на Корана.

Друга доктрина споделя, че Исус е бил изпратен от Понтие Пилат до Ирод и назад навръх този ден. Това постоянно е наричано и като безрезултатна работа, т.е. като смешка. Точно поради това се счита, че този ден оттогава се приема и като Ден на шегата.

Рим

Шегите, които вървят на 1 април евентуално датират още от времето на античния Рим.

Смята се, че римляните и келтите имали фестивал на шегите по време на пролетното равноденствие, което е близо към Деня на шегата.

Също по този начин, има и античен римски мит, който приказва за господ Плутон и неговото похищение на Просерпина, богиня на житото и реколтата. Майката на Просерпина можела единствено да чува гласа на щерка си и на вятъра я е търсела измежду големите пространства на подземния свят. Това също по този начин, както и при случая с Исус, се е считало за безрезултатна работа.

Прехвърляне от Юлианския на Григорианския календар

Римляните и индусите празували Новата година незабавно след пролетното равноденствие. През Средновековието, по-голямата част от Европа чествала празника Благовещение на 25 март, като начало на празнуването на Нова година. Празненствата продължавали една седмица, до 1 април. През 1582 година Папа Григорий XII наредил съблюдаване на григорианския календар, съгласно който Новата година се чества на 1 януари.

Народът не е бил податлив да одобри новите правила във всекидневния живот, мнозина отказвали да се подчинят на календара на папа Григорий и траяли да честват Нова година към 1 април. Тези, които са приели новия календар този ден измисляли вицове за неинформирани, осмивайки остарелия ден за празнуване.

Британска просвета

Една от теориите е обвързвана с един британски крал от 13 век. Всеки път, когато прекосявал през някой град, го смятал за публичното богатство. Веднъж на 1 април, възнамерявал да мине през част от града Нотингемшир. Когато чули проектите на краля, жителите решили да не му разрешат да влезе в града. Кралят изпратил армия, с цел да накаже непокорните жители, само че когато армията стигнала заварила хората, впуснати в глупави действия, като удавяне риба на изсъхнало. Когато чул какво вършат жителите на този град, кралят афишира града за прекомерно малоумен, с цел да се занимава с него.

Празникът на шегата приключва в 12 часа

Въпреки че е един от най-популярните интернационалните празници, малко хора знаят, че времето за смешки е позволено единствено до 12 на обед.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР