Първата ѝ страст е хокейът на лед, след това започва

...
Първата ѝ страст е хокейът на лед, след това започва
Коментари Харесай

Естер Ледецка, която покори олимпийските сноуборд и ски, следвайки брат си 

Първата ѝ пристрастеност е хокейът на лед, по-късно стартира да кара ски, а най-после и сноуборд. В детските си години тя просто е окуражена да се съревновава с по-големия си брат, а през днешния ден е една от най-великите шампионки в зимните олимпийски игри с общо три златни медала - два в сноуборда и един в алпийските ски.

Чехкинята Естер Ледецка е единствената състезателка, печелила злато в два разнообразни спорта на една и съща Олимпиада. Във вторник тя отбрани олимпийската си купа в паралелния великански слалом в сноуборда, побеждавайки на финала австрийката Даниела Улбинг. Бронзът на Олимпиадата в Пекин остана за словенката Глория Котник, която се наложи над Мишел Декер от Нидерландия.

В петък Ледецка ще бъде претендетка да отбрани и златото си в женския супер-гигантски слалом от програмата на алпийските ски в Пекин 2022. Преди четири години чехкинята стана шампионка и в двата спорта в Пьонгчанг. Дотогава само Анфиса Резцова беше печелила злато в два разнообразни спорта на олимпиада, само че Ледецка е единствената, която е правила това в границите на едни и същи игри.
 Сребърната медалистка Даниела Улбинг (отляво надясно), шампионката Естер Ледецка и Глория Котник, която остана с бронза в женския успореден слалом в сноуборда в Пекин 2022
През последните години тя концентрира вниманието си напълно в ски-алпийските дисциплини и по тази причина мнозина се съмняваха, че ще може да отбрани златния си орден в сноуборда. Още повече, че през този сезон Естер беше взела участие единствено в две надпревари. Въпреки това тя мина през квалификациите с най-хубаво време, оставяйки на съвсем цели 3 секунди втората в класирането.

В директните елиминации чехкинята победи поредно Надя Охнер от Италия, Александра Крол от Полша и Мишел Декер от Нидерландия, с цел да се наложи на финала и над австрийката Даниела Улбинг. Любопитен миг беше, че нито една от съперничките ѝ не съумя да финишира в паралелния слалом с нея, тъй като всички позволиха неточности в опитите си да наваксат преднината ѝ.

Естер е на 26 години и е родена в чешката столица Прага. Баща ѝ Янек Ледецки е прочут музикант, само че фамилията ѝ по майчина линия има мощни обичаи в спорта. Майка ѝ Зузана е някогашна фигуристка, а дядо ѝ Ян Клапач е седемкратен международен първенец и два пъти олимпийски медалист по хокей на лед.
 Ледецка театралничи с двата си златни медала от Пьонгчанг 2018 дружно с член на екипа си
Затова не е изненада, че първият спорт, който пробва Ледецка като невръстно дете, е точно хокей на лед. На 4 години тя стартира да кара ски, след което идва и сноубордът. Интересът ѝ към тези спортове първоначално се възпламенява благодарение на нейния брат.

„ Той е с година и половина по-голям от мен и когато стартира [да кара] дъска, аз също желаех да опитвам. Бях на 5 години, когато започнах да карам сноуборд. Занимавах се със свободен жанр и бордъркрос до към 13-годишна. И още веднъж брат ми беше този, който стартира с алпийския сноуборд и аз желаех да го победя, тъй че се научих да върша и това ”, споделя олимпийската шампионка.

Естер Ледецка е запалена и по летните спортове. Сред обичаните ѝ занимания на морето са плажният волейбол и уиндсърфът. Освен това чехкинята обича да свири на китара и да пее.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР