Първата Ви работа и животоспасяваща, ако сте затрупан, е да

...
Първата Ви работа и животоспасяваща, ако сте затрупан, е да
Коментари Харесай

Има ли ги три от тези признаци - задължително бягайте!

Първата Ви работа и животоспасяваща, в случай че сте покрит, е да сложите плат пред устата и носа и да дишате през него

" Съвети при земетресение, в случай че не извадите шанс " , това разгласява в своя Facebook профил журналистът Григор Лилов.

" При пернишкото земетресение показах препоръки за оцеляване въз основата на диалози със строителни инженери и спасители, имащи опит от избавяне на хора при трусове на десетки места по света.

Давам тези техни препоръки още веднъж.

1. Земетресенията, въпреки и рядко, имат непосредствени предвестници минута или две преди труса:

*** извънредно безпокойство в домашни животни, издавани звуци от тях, изключително всеобщ неоснователен писклив лай - като виене на кучета в региона.

*** трептене или задрънчаване на стъклата на прозорците

*** скърцания в къщата или жилището по едно и също време на разнообразни места

*** плашещ тон като бумтене или писък на вятър.

*** ненадейно настъпване на мъртвешки покой в природата: изчезват каквито и да е звуци и даже листата като че ли замръзват. В градовете обаче не е по този начин.

Има ли ги три от тези признаци: наложително бягайте!

По-добре е да станете за смях, в сравнение с вероятно да умрете.

2. Ако не можете да излезете за тридесетина секунди от вкъщи си, не се и опитвайте. Освен това помнете, че при трусове напредването е към два пъти по-бавно от естественото. Следователно от третия етаж включително и нагоре няма смисъл да се бяга.

3. Но след първи мощен трус, в случай че има пауза, незабавно напуснете постройката. Последващи земетресения могат да бъдат също толкоз мощни и в случай че постройката е потърпевша при първия, да я съборят. Или може даже да са още по-силни.

4. Ако сте на етаж, близо до покрива, бягайте към него. Колкото по-малко етажи нагоре, толкоз по-малко парчета, толкоз повече шансове да не бъдете смазани, толкоз по-близо ще сте до повърхността на руините. И ще сте по-лесни за избавяне.

5. ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ ЗАСТАВАЙТЕ ПОД КАСИТЕ НА ВРАТИТЕ!

Този известен съвет и напътствие на гражданската защита е идиотизъм, пристигнал от времената на къщурките от глина и кирпич.

Касата на която и да е врата е най-опасното място. Тя е укрепена с нареченият " щурц " – при тухлени здания с едвам 10 см, а при монолитното – с малко повече.

Върху него при трус се стоварва Х изразителен удар от прилежащите стени и колони и касата незабавно се срутва. Според спасителите освен не са намирали в никакъв случай оживели на такива места, а и всички изравяни от такива места трупове са били размазани.

6. Желателно е да се застане там, където се срещат две бетонни стени или до най-стабилната и огромна носеща колона. Дори при цялостно сриване те могат да образуват празнина, която да ви резервира живота. В множеството здания това място е банята.

7. Според спасителите най-сигурното място е в стая с балкон. Живи хора най-често се вадят оттова – приклещени до стената на стаята към балкона. Те поучават по този начин: в случай че има легло или някаква мебел, не се пъхайте под него, а легнете сред него и външната стена. При сриване това място е в периферията му, което разрешава:

*** разпръсване на отломките – по-малка възможност да ви размажат или ранят;

*** да бъдете елементарно дочути при кряскане за помощ;

*** да ви извадят относително бързо, преди да ви задуши прахта в руините или през зимата да ви убие студът.

8. Най-важното е да има празнина. Затова в други стаи се заврете под маса или легло. Те не могат да спрат смазването ви или раняването ви, в случай че върху тях падне плоча, бетонна колона или тежка тухлена стена.

Но могат да ви обезпечат съответната празнина, в случай че са засипани от по-дребни отломъци. Кухината е значима, с цел да не се задушите от прахта и да имате въпреки и малко независимост над придвижванията, изключително при студено време.

9. Още един мит за рисковото, което в действителност е измежду най-безопасните места за заставане. При високите здания централното асансьорно тяло и стълбищата към него са най-здравата им структура. (не се отнася за панелното строителство)

Обикновено те не се срутват изцяло, а в случай че се срутят, остават кухини, в които оцеляват хора. Например единствените десетина оживели от хората вътре в постройките при атентатите против Световния търговски център в Ню-Йорк са били на стълбищата към централното тяло на един от двата небостъргача.

10. Ако сте затрупани и не виждате светлина, не правете опит да си проправите път. Обикновено отломъците се разместват по непредвиден метод и ви смазват, поучават спасителите.

11. ПЪРВАТА Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) РАБОТА И ЖИВОТОСПАСЯВАЩА, АКО съдебна техническа експертиза ЗАТРУПАН, е да сложите плат пред устата и носа и да дишате през него. В руините значима част от хората умират не тъй като са премазани или ранени, а тъй като са задушени от вдигналата се прахуляк. Ако до вас е влажно – намокрете плата, в случай че не е – уринирайте върху него.

Този плат би трябвало да се държи непрекъснато – освен доста часове наред, а даже и до две денонощия, с изключение на когато се провиквате понякога за помощ. В руините прахта се сляга доста постепенно, а и вторичните земетресения също подвигат прахуляк.

12. В първите минути, в случай че не виждате светлина, изобщо не викайте за помощ. Причината е, че прахта не се сляга незабавно, изключително в купчината отломки и ще навлезе в белите ви дробове с тежки и неведнъж смъртоносни последствия. А и никой в неотминалата още суматоха няма да ви чуе.

13. Ако вероятно сте с мобифон под руините, не звънете в първия час и половина. Най-често връзките са прекратени и няма смисъл да изтощавате батерията – ще ви е нужна за по-нататък. А когато връзката проработи, първоначално ще е претрупана, тъй като всички ще желаят да чуят родственици и другари.

14. Докато не дойдат експерти, не се опитвайте да спасявате или изваждате притиснат от огромна част от колона или от тежка част от бетонна плоча човек. Най-вероятно е да го доубиете. Спасяват се тези, които са заровени до повърхността на руините, в дребни парчета или под дребни бетонни парчета, които могат релативно елементарно да се отместят от един-двама до трима-четирима души най-вече.

15. Не губете вяра! Живи хора са изваждани от руините даже след 8-9 денонощия.

И последно: нека тези препоръки да не дотрябват на никого и Господ да ни пази!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР