Първата в света неинвазивна AI система може да превърне беззвучните

...
Първата в света неинвазивна AI система може да превърне беззвучните
Коментари Харесай

Изкуствен интелект чете мисли директно от мозъчни вълни, без импланти

Първата в света неинвазивна AI система може да трансформира беззвучните мисли в текст. И не, няма никакви импланти в мозъка. Нужна е единствено една специфична, компактно прилепнала към главата шапка. Австралийските откриватели, създали технологията, наречена DeWave, тестваха процеса, употребявайки данни от работата на системата с над 25 души.
Специална шапка записва мозъчните талази на ползвателя на системата посредством електроенцефалограма (ЕЕГ) и ги декодира в текст. С по-нататъшно рационализиране DeWave може да помогне на пациентите с инсулт и парализа да поддържат връзка и да улесни хората да ръководят машини като бионични ръце или роботи. „ Това проучване съставлява пионерско изпитание в превеждането на необработени ЕЕГ талази непосредствено на съответния език, отбелязвайки забележителен пробив в региона “, споделя Чин-Тенг Лин от Технологичния университет в Сидни (UTS). Въпреки че DeWave реализира към този момент единствено малко над 40 % акуратност въз основа на един от двата набора от индикатори в опити, извършени от Лин и сътрудниците му, това е 3 % усъвършенстване по отношение на предходния стандарт за превод на мисли от EEG записи.
Целта на откривателите е да подобрят точността до към 90 % – такава е успеваемостта и на стандартните способи за езиков превод или програмен продукт за различаване на тирада.
Други способи за превеждане на мозъчни сигнали в езикови детайли изискват инвазивни интервенции за имплантиране на електроди или обемисти, скъпи машини за ядрено-магнитен резонанс. Това ги прави непрактични за ежедневна приложимост. Налага се да се употребява следене на очите, с цел да се преобразуват мозъчните сигнали в елементи на равнище дума. Когато очите на човек се стрелкат от една дума към друга, рационално е да се допусна, че мозъкът му прави къса пауза сред обработката на всяка дума. Преводът на необработена ЕЕГ вълна в думи – без следене на очите, с цел да се уточни съответната целева дума – е по-труден.

След задълбочено образование, енкодерът на DeWave трансформира ЕЕГ вълните в код, който по-късно може да бъде сравнен с съответни думи въз основа на това какъв брой близо са те до записите в „ кодовата книга “ на DeWave. Лин назовава процеса „ невронно декодиране “.
Учените употребявали подготвени езикови модели, включващи композиция от система, наречена BERT с GPT.DeWave дава най-високи резултати в разчитането на сказуеми. При съществителните - има какво да се желае още, прецизира Лин. Системата давала синоними, а не превеждала едно към едно равнозначното на мозъчния подтик.
Изследването беше показано на конференцията NeurIPS 2023, а предпечната му версия е налична на ArXiv.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР