Първата в историята търговия на биткойн фючърси на голямата американска

...
Първата в историята търговия на биткойн фючърси на голямата американска
Коментари Харесай

Търговията на биткойн фючърси стартира гръмко на борсата CBOE с ценови ръст от над 20 на сто



Първата в историята търговия на биткойн фючърси на огромната американска борса Chicago Board Options Exchange (CBOE) започва много гръмко в ранните часове на деня, като в даден миг цената има се увеличи с повече от 20 на 100.

Самото начало на търговията, което беше даден в 01:00ч. наше време, стартира с краткотрайни проблеми при работата на уеб страницата на борсата CBOE Global Markets, основана в Чикаго. Поради огромният трафик, от уеб сайтът за търговия на CBOE предизвестиха, че той може " краткотрайно да бъде недосегаем ".

Трябва да се има поради, че фючърсите на водещата криптовалута, търгувани на CBOE, са за един биткойн, като стартът на търговията беше на равнища към 15000 $ за едномесечните фючърси (с падеж на 17-ти януари 2018-а година). Последва солидно повишаване към 18690 $ при което растежът на биткойн фючърсите надвиши лимита от 10%, заложен в разпоредбите на търговия, активирайки по този метод насилственото двуминутно прекъсване на търговията. Ако цената се увеличи или намали с повече от 10% по отношение на равнището на затваряне от миналата сесия на търговия, тогава се задейства наложително двуминутно преустановяване на търговията, а при придвижвания с повече от 20% краткотрайното прекъсване на търговията е в границите на 5 минути. Трябва да се има поради, че тези фючърси на борсата CBOE се базират на ценовият аукцион на биткойн по отношение на щатския $ на борсата Gemini Exchange, която е благосъстоятелност на братята близнаци Тайлър и Камерън Уинклевос.

След възобновяването на търговията, фючърсите (Cboe Bitcoin) се намалиха за малко към 17540 $, преди да последва нов стабилен интерес за покупки и към началото на днешната европейска търговия биткойн фючърсите удариха върха от 18850 щатски $, след което обаче  се смъкнаха под 18000 равнището. По този метод единствено в границите на първите няколко часа на търговия, едномесечните фючърси на биткойн нарастнаха с над 20% от тяхното утринно дъно към 15000 $ до часовия връх към 18850 $.

В същото време цената на биткойн, съгласно CoinDesk, се покачва в границите на деня с близо 15% към 16763 $, откакто при започване на деня започва на равнище към 14500 $. Това на доктрина значи, че фючърсните играчи допускат, че цената на биткойн след месец ще бъде по-висока, в сравнение с подсказва търговията на другите спот пазари все още.

Трябва да се има поради, че след седмица (на 18-и декември) ще започва търговия на биткойн фючърси и на друга водеща борсата в Чикаго - Chicago Mercantile Exchange (CME). За разлика от CBOE обаче, всеки един фючърс на водещата криптовалута на CME ще бъде еднакъв на цената на пет биткойна, което допуска, че търговията на Chicago Board Options Exchange ще се окаже привлекателна за по-малките вложители. В същото време лимитите на ценовите съмнения при търговията на CME ще бъдат по-малки, като търговията ще стопира за две минути при спад или растеж на биткойн фючърсите със 7% (спрямо равнището на затваряне от предходния ден на търговия) и с още две минути при ценови съмнения над 13 на 100. Ако обаче цените надвишат или се намалят с над с 20% в рамите на деня, това ще докара до преустановяване на търговията на биткойн фючърси на Chicago Mercantile Exchange до края на съответния ден.

И на двете тържища (CBOE и CME) няма да има търговия на биткойн фючърси през уикенда, което ще докара до риск от постоянно пускане на търговията при започване на всяка една седмица с огромни " ценови дупки " от и над 20 на 100. Също по този начин би трябвало да се има поради, че купувачите или продавачите на биткойн фючърси и на двете тържища не купуват или продават непосредствено най-популярната криптовалута, а единствено търгуват ценовите разлики на съответните фючърси.

Според анализатори и икономисти, днешното солидно повишаване на едномесечните фючърси на биткойн на борсата CBOE е реалност, защото посредством старта на сходна търговия се легитимира публично водещата криптовалута макар продължаващите предизвестия за ценови балон и за риск от иден ценови срив.

Според други обаче, стартирането на търговия на биткойн фючърси на двете водещи американски тържища ще докара до много по-ликвиден пазар и до по-евтин достъп до виртуалната валута, което пък ще докара и до не чак толкоз трагични ценови придвижвания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР