Първата в ЕС ваксина за възрастни срещу заболяване на долните

...
Първата в ЕС ваксина за възрастни срещу заболяване на долните
Коментари Харесай

ЕС разреши първата ваксина срещу респираторен синцитиален вирус

Първата в Европейски Съюз ваксина за възрастни против заболяване на долните дихателни пътища, породено от респираторния синцитиален вирус, получи позволение за приложимост в Европейски Съюз.

Европейската комисия утвърди във вторник за стартиране на пазара на препарата Arexvy, за потребление при хора на 60 и повече години.

Според Комисията имунизацията ще помогне за подсилване на имунния отговор против вируса изключително поради нараствания брой на болести през отминалата зима. Инфекцията с респираторния синцитиален вирус при по-възрастното население е от огромен интерес за публичното здраве, " Надяваме се, че имунизацията ще предотврати някои от проблемите, с които се сблъскахме предходната зима. Пандемията от COVID-19 ясно сподели нуждата от решителни дейности за по-добра подготовка на Европейски Съюз за зараждащи закани за здравето ", съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду.

Тя прикани националните здравни управляващи в страните членки да дефинират национални тактики за имунизиране, " тъй че най-застрашените да имат достъп до тях през идващите месеци преди идващия есенен сезон. "

На 31 октомври 2022 година Комисията позволи за приложимост в Европейски Съюз моноклоналното антитяло Beyfortus (nirsevimab) за предварителна защита на болести на долните дихателни пътища при новородени бебета и кърмачета, инфектирани с респираторния синцитиален вирус.

 Вирусни инфекции при бебетата усилват риска от насърчаване на астма Вирусни инфекции при бебетата усилват риска от насърчаване на астма

През първата година от живота си бебета имат по--висок риск от сходни инфекции.

Какво е респираторният синцитиален вирус

Респираторният синцитиален вирус е постоянно срещан респираторен вирус, който нормално предизвиква леки, сходни на простуда признаци. Повечето хора се възвръщат за една до две седмици, само че той може да докара до тежки затруднения при уязвими хора, изключително възрастни и хора с белодробни или сърдечни болести и диабет.

Предаване на болестта става по въздушно-капков път или посредством нечисти ръце.

Циркулацията на вируса е сезонна, нормално стартира през есента и доближава пик през зимата. При по-възрастните хора той е честа причина за заболяване на долните дихателни пътища, което визира белите дробове и може да аргументи животозастрашаваща пневмония и бронхиолит (подуване на дребните дихателни пътища в белите дробове).

 COVID-19, грип и респираторен вирус може да се съберат в едно COVID-19, грип и респираторен вирус може да се съберат в едно

В Европа респираторният синцитиален вирус предизвиква почти четвърт милион хоспитализации и 17 хиляди смъртни случая при хора на възраст над 65 години.

Какво съставлява имунизацията

Ваксината Arexvy е разработка на английската фармацевтична компания " ГлаксоСмитКлайн " (GSK).

Тя съдържа рекомбинантен RSV F гликопротеинов антиген (RSVPreF3), смесен със личния адювант AS01E на GSK.

Клиничното изследване на имунизацията е направено измежду 12 500 лица на 60 и повече години и още толкоз хора, които са получили плацебо. Според резултатите от първата имунизация препаратът понижава риска от развиване на заболяване на долните дихателни пътища с 82.6% и понижава риска от развиване на тежка форма на възпалението, обвързвано със синцитиалния вирус с 94.1%.

Поносимостта към препарата е добра. Най-често съобщаваните нежелани реакции от лица, които са получавали Arexvy, са болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, мускулна болежка, главоболие и скованост/болка в ставите. Предсърдно мъждене е записано при 10 от 12 500 участници в изследването и при четирима, които са получили плацебо.

Ваксината против респираторния синцитиален вирус при по-възрастни хора беше утвърдена за приложимост в Съединени американски щати при започване на май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР