Първата у нас соларна велоалея ще бъде изградена в Пловдив,

...
Първата у нас соларна велоалея ще бъде изградена в Пловдив,
Коментари Харесай

В Пловдив ще градят първата у нас соларна велоалея

Първата у нас слънчева велоалея ще бъде построена в Пловдив, в случай че общината получи финансиране на амбициозния си план по програмата за новаторски градове. Със слънчевата велоалея градската администрация под тепетата ще се опита да завоюва финансиране на огромния си план за общински колела чартърен, като за задачата са нужни към 2,5 млн. евро или 5 млн.лв., осведоми "Труд ".

„ Имаме направен план за слънчевите велоалеи, както и самата велокарта, включваща 86 велостоянки във всичките шест региона на града под тепетата, които ще бъдат обслужвани от общински колела чартърен, като техният брой ще е сред 800 и 1000”, заяви отрасловият за спорта, младежта и обществените действия заместник-кмет на Пловдив Георги Титюков.

Първата велоалея в света бе публично открита на 12 ноември 2014 година в Холандия, където 70-метрова права сред предградията на Амстердам Кромение и Вормервеер стана първият на планетата публичен път с вградени слънчеви панели. Разходите по плана са 3 милиона евро и са поети главно от локалните управляващи, като пътят е изработен от слънчеви кафези от бистър силиций, които са обгърнати посредством бетон и покрити от транспарантен пласт стъкло.

Незалепващото покритие и лекият надолнище са предопределени да оказват помощ на дъжда да измие мръсотията и по този метод да резервира повърхността чиста, гарантирайки оптимално излагане на слънчева светлина. Велоалеята разумно не може да бъде контролирана по отношение на позицията на слънцето, поради което панелите създават към 30% по-малко сила от тези, които са закрепени върху покривите, само че все пак един 100-метров сектор е задоволителен за производството на задоволително сила, с която да бъдат захранвани три семейства, настояват експертите от Холандския проучвателен институт, които първи развиха концепцията за слънчевата велоалея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР