Първата творба, Пинокио", е постановка на младия оперен режисьор Денис

...
Първата творба, Пинокио", е постановка на младия оперен режисьор Денис
Коментари Харесай

Детската опера Пинокио ще бъде поставена за първи път на сцената на бургаската опера

Първата творба, " Пинокио ", е режисура на младия оперен режисьор Денис Иванов. Той прави международната премиера на творбата на Александър Йосифов преди три години на старозагорска сцена. В Бургас обаче разновидността на постановката ще е доста друг, споделя той.

Денис Иванов, приключил постановка при проф. Румен Нейков в НМА " Панчо Владигеров ", се стреми да заобикаля " дразнещите шаблони " в детските спектакли. За себе си споделя, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни, което е повлияло и на работата му. От приказните анимации той заема хубостта и фантазията. " Това е методът, по който би трябвало да се гледа на детския театър като род. " Според него най-трудно е да се прави режисура за деца, тъй като тази аудитория е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и неприятно.

Заради работата по " Пинокио " Денис Иванов учи прототипа на баща Карло, а точно, Карло Лорендзини, по-известен като създателя Карло Колоди. Той е бил вдовец без деца, измъчен доста от този факт, който обаче е станал ентусиазъм да напише история за лично дете. В това режисьорът открива нещо по-различно за самия Пинокио. " Много се старах да основа облика на актуалния малчуган, тъй като преди 20-30 години той се е възприемал по метод, безусловно несъответстващ за наши дни. Героите са доста същински и живи, безусловно модерни и съвременни. Представлението е доста приказно, вълшебно, решено в доста съвременен жанр на изложение, сценографията съставлява книги, доста книги, и героите излизат от тях и сами основават историята в придвижване ", споделя Денис Иванов.

В професионалната си биография Иванов има записани постановките както на " Пинокио " в Стара Загора, по този начин и " Сватбата на Фигаро ", " Вълшебната флейта ", детския мюзикъл " Едно лято в едно тресавище ", балета " Лебедово езеро ". В момента работи и над международната премиера на " Малкия принц " от Александър Йосифов, и създава костюмите на постановката на операта " Набуко ".

" Пинокио " в Бургас ще бъде изпълнявана под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, който е от няколко месеца в екипа на Държавна опера - Бургас. Завършил е Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " в класа на проф. Пламен Джуров и доктор Георги Патриков. Маестро Петков е едвам на двадесет и осем години, само че към този момент е прочут като диригент от работата си с Камерния струнен оркестър на Хасково, а от тази есен и с турнетата си с постановките на бургаската опера. Преди това феновете го познават от поп групировката " Петте сезона ". Бургаската опера се обръща към него поради възходящия размер от лични продукции, които са планувани за новия сезон.

Действащите лица и реализатори на премиерата на " Пинокио " са:
Пинокио - Бранимир Недков
Татко Карло - Петър Тихолов
Феята със сините коси - Стефка Христозова
Лисана - Лина Пеева
Котаран - Мирослав Димитров
Мистър Монти - Диман Панчев
Пулчинела - Весела Апостолова
Арлекин - Милен Динолов
Карабинер - Иван Грозев
Съдия - Веселин Спасов
Барман - Александър Перпериев

" Детски уикенд в операта " ще предложи едни от най-интересните заглавия за деца от оперното изкуство. Освен " Пинокио ", на дребните фенове следва да чуят приспособената за детска аудитория опера " Вълшебната флейта " на Моцарт, музикалната комедия " Четиримата близнаци " от Георги Костов, мюзикълът " Патиланци " от Александър Йосифов, изучаваната в учебно заведение Каравелова повест " Българи от остаряло време ", претворена в оперета от Асен Карастоянов, и други " От десетилетия децата на Бургас не влизат в залата на операта и са възприели оперното изкуство като прекомерно елитарно, даже скучно. Целта ни е да покажем на най-малките, че това е нещо забавно и освен, че не хапе, а с него можеш да се забавляваш. Искаме те да припознаят това изкуство като прелестно, да знаят, че влизайки в залата, няма да се усещат некомфортно, че това ще им донесе въодушевление и страсти ", споделя за плана шефа на Държавна опера - Бургас доцент доктор Александър Текелиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР