Първата суперлуна за тази година може да наблюдаваме у нас

...
Първата суперлуна за тази година може да наблюдаваме у нас
Коментари Харесай

Първата суперлуна може да видим тази вечер. Ето какви ритуали се изпълняват според народните поверия

Първата суперлуна за тази година може да следим у нас тази нощ. Уредникът в музей „ Етър “ Павлина Дамянова изяснява каква е символиката в българския обичай, обвързвана с пълнолунието.

„ В националните показа месечината се мисли за сестра или брат на слънцето. Тя се движи по пътя на слънцето, само че с магаре, по тази причина е по-бавна. При придвижването си луната губи частици от себе си, които след това събира – по този метод хората си изясняват другите цикли. Според друго изказване тя е цялостна постоянно, само че щом слънцето я доближи, нейната светлина се губи. По етапите на луната се дефинира началото на всяка активност. Вярва се, че нова работа е хубаво да се стартира на „ нова луна “, „ нов месец “, „ нова свещ “. Тогава се вършат годежи и сватби, насаждат се кокошки, стартира се оран и сеитба, залива се туршията, пари се вълната, стартира се градеж на нова къща, отбива се дете и така нататък “, споделя Дамянова пред Българска телеграфна агенция.

По думите й в националните вярвания, в случай че си отрежеш косата на цялостна луна, ще порасне по-бързо. Когато месечината стартира да понижава (расип, усип), не е хубаво да се стартира нова работа, тъй като няма да спори. Тогава обаче се лекуват някои заболявания, с цел да „ се изгубят “, както се губи луната, секат се дървета за градеж, с цел да не ги ядат червеите.

„ С вярването, че магьосници могат да смъкват луната и да я доят като крава се изяснява лунното затъмнение. Това са едни от най-силните вълшебства. Обикновено две дами (майка и щерка или снаха и свекърва – наложително дойки, т.е. да имат деца) се събличат голи. Луната слиза под формата на крава и те я издояват, а това мляко се употребява както за лек, по този начин и за вълшебства. Когато луната е свалена, на небето остава кърваво алено леке “, показва Павлина Дамянова.

Според нея необятно публикувано е вярването, че луната дефинира ориста на индивида. Деца, родени в един месец, имат идентична орис. Затова се правят редица обреди, с цел да се раздели земният им път. Това е изключително значимо, тъй като, в случай че едното дете почине, може да почине и другото. Захранват се да вземем за пример с едно яйце с два жълтъка или посред им се засажда дърво. Голяма част от тези вярвания отпадат след началото на 20 век, само че и през днешния ден човек продължава да следи придвижването на небесното величие – луната, и да съблюдава някои практики.

Днес, 3 юли, пълнолунието в съзвездието Козирог е в 14:38 ч., а във вечерните часове луната ще може да бъде забелязана в посока изток след 22:00 ч.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР