Първата проба за новия остър хепатит е потвърдена у нас.

...
Първата проба за новия остър хепатит е потвърдена у нас.
Коментари Харесай

Проф. Христова: Потвърден е първият случай на новия хепатит у нас

" Първата проба за новия изострен хепатит е доказана у нас. Детето е на 4 години и 8 месеца, а признаците дават отговор на описанието на заболяването. ", това съобщи пред Actualno.com шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. При въпросната проба се е следило еднократно покачване на чернодробните трансаминази, което покачване е достигнало границата, след която може да се удостовери за съществуване на така наречен детски хепатит: " Детето бе прието в болница първо в Дупница, а по-късно - преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София, където се откриха и респираторни прояви. Те бяха овладяни, а пациентът към този момент е изписан и е в положително здраве ", описа още Христова

На въпрос дали има и други проби, които се изследват, Христова разгласи, че още три проби са били съмнителни за новия изострен хепатит при децата, само че те са били отхвърлени. Припомняме, че през последните седмици в Европа бяха открити всеобщи случаи на въпросния изострен хепатит при деца от незнаен генезис. Първите известия пристигнаха на 5 април, откакто Световната здравна организация (СЗО) записва болестта при минимум 169 деца от 11 страни в Европа и Съединени американски щати. Тогава СЗО прикани деликатно да се проверяват всички случаи. Случаите са открити главно при деца до 10 години, първите от тях са във Англия - 74 болни деца, от които на шест се е наложило да бъде осъществена трансплантация на черен дроб поради отвод на органа. Лекари в Гърция обявиха, че развиването на болестта не може да бъде спряно и че случаите са доста повече, в сравнение с формалната статистика показва. Симптомите са - жълтеница, диария, повръщане и болки в корема.

Експертите от СЗО обявиха, че вирусите на хепатит A, B, C, E и D са изключени като причина за болестта. Провеждат се проучвания за спомагателни инфекции, химически субстанции и отрови, заяви Военновъздушни сили. Европейския център за надзор и профилактика на болесттите пък разгласи, че случаите се дължат на заразен сътрудник или допустима токсична експозиция. Според педиатрите главната евентуална причина за хепатита е Аденовирус 41, който е открит в пациентите и до момента в никакъв случай не се е свързвал с хепатита, заради което не може да става въпрос за случайност. Те приканват към успокоение, с цел да могат здравните управляващи да си свършат работата без всеобща неуравновесеност. Съгласно изнесените в медиите данни в международен мащаб докладваните случаи са към 450 и са регистрирани в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Изрично се прецизира, че " към момента не е ясно дали случаите, открити след сигнала, са част от същинско нарастване спрямо нормалната периодичност на разпространяването на хепатита при децата “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР