Първата по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак

...
Първата по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак
Коментари Харесай

Задължително на преглед, ако в семейството имате заболял от тази коварна болест

Първата по рода си безвъзмездна национална скринингова акция за рак на дебелото черво към този момент стартира в цяла България.

Програмата дава опция за изцяло гратис лабораторно проучване, което да алармира за подлото заболяване. Тя се провежда от фондация " Лъчезар Цоцорков ".

" Злокачествените болести са наричани подли заболявания. Ракът на дебелото черво е едно от тях. Всяка една от тези прогнози хората я свързват с извънредно неприятна прогноза. Установено и намерено в четвърти финален или късен етап, болестта не е лечимо “, разяснява пред бТВ медицинският онколог доктор Росица Кръстева.

Кампанията е ориентирана към хора над 50 години. Те са най-уязвими. Ракът на дебелото черво извънредно рядко го има при деца. Ако го има обаче в фамилията, е нужен скрининг.

" Скрининговият тест е извънредно елементарен и бърз, предлага се на територията на цяла България. Работим с над 300 партньорски лаборатории. В тях би трябвало да се достави фекален материал, а на идващия ден хората схващат дали резултатът е позитивен или негативен “, изясни Елена Джамбазова, която е програмен шеф " Здравеопазване “ на фондация Лъчезар Цоцорков.

“При позитивен резултат, това не значи, че индивидът има рак. Положителният резултат значи записано кървене и нужда от посещаване на доктор “, изясни още тя.

По думите ѝ в България над 5000 индивида всяка година чуват тази диагноза, като това е второто по смътност онкологично заболяване в страната.

Повечето страни е Европейски съюз имат такива акции. България е единствената страна в Европейски Съюз, при която се записва нарастване на смъртността от рак.

" Диагнозата рак се слага доста постоянно и се чака да се слага доста постоянно, тъй като имаме доста добра диагностика. Усилията се да се усъвършенства смъртността “, уточни доктор Кръстева.

Кампанията продължава до края на юни месец. Очакванията са 50 000 души да дадат своите проби.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР