Първата плаваща слънчева електроцентрала на US военните в Северна Каролина(снимка:

...
Коментари Харесай

Армията на САЩ си построи плаваща слънчева ферма


Първата плаваща слънчева електроцентрала на US военните в Северна Каролина
(снимка: US Army)

В един от главните гарнизони на американската войска – Форт Браг в Северна Каролина – тържествено бе пусната в употреба първата армейска плаваща слънчева електроцентрала. Тя е с мощ 1,1 MW и се явява най-голямото оборудване от този тип в югоизточната част на Съединените щати.

Масивът от плаващи детайли е резултат от съдействие сред военните на гарнизона и фирмите Ameresco (занимаващи се с възобновима енергия) и Duke Energy (една от енергийните компании в Северна Каролина), заяви Extreme Tech.

Очаква се масивът от фотоволтаични кафези да „ спомогне за минимизиране на спиранията на електрозахранването и повредите на системата по време на преходни процеси ” или, по-просто, по време на спирания в разпределителната мрежа.
още по темата
По-специално, системата има вградено решение за автоматизирано включване на зареждането след сработване на защитната автоматика – при гръмотевична стихия, падащи дървета и други условия.

Плаващите слънчеви ферми навлизат в Съединени американски щати по-бавно в съпоставяне със слънчевите централи в полета, на покриви и като цяло на сушата. В същото време са налични задоволително водни обекти за инсталиране на слънчеви панели.

И в случай че на езера, както в тази ситуация с инсталацията във Форт Браг, това може частично да навреди на живи същества и растения, то при инсталиране на слънчевите системи над каналите за мелиоративна вода те няма да пречат на нищо.

Инсталирането на слънчеви ферми на водната повърхнина има своите плюсове и минуси. Основният минус е, че то е по-скъпо, заради потреблението на салове и по-дълбока изолираност от влага. Но сходни съоръжения имат и забележителен плюс – пасивно изстудяване на панелите заради по-хладната среда, което води до по-добра продуктивност на панелите и до увеличение на живота им.

Армията на Съединени американски щати, както и останалата част от американското общество, се движи към въглероден индиферентност. Пускането на първата плаваща слънчева електроцентрала е една от многото стъпки по този път. За постигането на заложените цели, военните би трябвало да разположат още 14 999 такива електроцентрали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР