Първата планета, открита извън нашата Слънчева система, един подобен на

...
Първата планета, открита извън нашата Слънчева система, един подобен на
Коментари Харесай

Планетата, която никога не е съществувала

Първата планета, открита отвън нашата Слънчева система, един сходен на Сатурн свят, за който се споделя, че лежи на 25 светлинни години от Земята, в действителност въобще не е съществувала, откриха нови проучвания.

Това обаче, което видяха астрономите, беше съвсем толкоз необикновено и забавно – конфликт сред две комети, събитие, толкоз рядко, че се случва един път на 200 000 години.

Предполагаемият свят беше наименуван Fomalhaut b и провокира интерес по целия свят през 2008 година. Но „ планетата “, която беше снимана от галактическия телескоп Хъбъл, в действителност се оказа облак прахуляк, който Хъбъл беше уловил след конфликт сред две ледени комети с ширина към 200 км.

Сблъскалите се комети са оставили разширяващ се облак от доста фини прахови частици – и точно това беше снимано от галактическия телескоп и оповестено от астрономите за планета.

Водещият създател доктор Андрас Гаспар от Обсерваторията Стюарт на Университета в Аризона споделя: „ Тези конфликти са извънредно редки, в действителност би трябвало да забележим доказателства за това “.

„ Бяхме на точното място в точното време и станахме очевидци на такова извънредно рядко събитие с галактическия телескоп Хъбъл на НАСА. “

Учените настояват, че сходно събитие се случва един път на към 200 000 години и хвърля нова светлина върху еволюцията на планетите.

Професор Джордж Рийк, също от обсерваторията Стюард, споделя: „ Звездата Fomalhaut е най-хубавата тестова лаборатория за всички наши хрумвания за развиването на екзопланети и звездни системи. Имаме доказателства за сходни конфликти и в други системи, само че никой от тази големина не е следен до момента. Това е проект за това по какъв начин планетите се унищожават. „

Като вземат поради всички налични данни, Гаспар и Рийк считат, че конфликтът е станал не доста дълго преди първите наблюдения, направени през 2004 година

Към момента облакът от парчета, състоящ се от прахови частици с размер една 50-та от диаметъра на човешката коса, е под опциите за разкриване, с които разполага Хъбъл.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР