Първата партида от компоненти на ракетната система С-400 пристигнаха в

...
Първата партида от компоненти на ракетната система С-400 пристигнаха в
Коментари Харесай

Ердоган: Сделката за С-400 е сред най-важните в съвременната турска история

Първата партида от съставни елементи на ракетната система С-400 дойдоха в Турция в края на тази седмица, а минимум пет модула бяха разтоварени в страната до тази заран.

Сделката за С-400 с Русия е един от най-важните контракти в актуалната турска история, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

“Най-важното съглашение в нашата история сега е съглашението за С-400, ” сподели Ердоган, говорейки пред кореспонденти в президентския замък в Истанбул в неделя, оповестява „ Haberler ”.

“Купувайки С-400, Турция не се приготвя за война. Системите за противовъздушна защита са предопределени да обезпечат мир и сигурност у нас. И други стъпки се подхващат и за възстановяване на нашите отбранителни качества ”, сподели Ердоган.

Докосвайки се до въпроса за F-35 и заканите на Съединени американски щати да прекратят доставките на самолети за решението на Анкара да закупи съветската система за противовъздушна защита, Ердоган сподели, че това са обособени въпроси.

“С-400 е една тематика, F-35 е напълно друга. До този миг към този момент сме платили 1,4 милиарда $ за F-35, ” напомни Ердоган. “Ако Турция бъде отстранена от програмата F-35, цената на един аероплан може да се усили с 7-8 милиона $ … Това не е елементарно решение [за Вашингтон], ” сподели той.

Според президента, в случай че Турция бъде отстранена от програмата F-35, „ Съединени американски щати ще би трябвало да върнат парите, които към този момент сме платили ”, съобщи Ердоган, представен от Спутник.

Връщайки се към контракта за С-400, Ердоган сподели, че е разискал концепцията за взаимно произвеждане на системата с Русия по време на неотдавнашната му среща с Владимир Путин на Г-20 в Осака. Той добави, че Турция може да разиска вероятностите за закупуване на С-500 от Москва на по-късен стадий.

Запитан за отговора, който чака да получи от съдружниците на НАТО във връзка с доставките на С-400, Ердоган сподели, че те би трябвало да бъдат “щастливи ”, защото Турция, една от най-силните страни – членки на алианса, ще стане още по-силна, откакто бъде въоръжена със С- 400s.

Според Ердоган процесът на доставка на С-400 в Турция би трябвало да завърши до април 2020 година, като част от работата по инсталирането на системите ще бъде приключена до края на тази година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР