Първата олимпийска титла за България по ансамблова художествена гимнастика вече

...
Първата олимпийска титла за България по ансамблова художествена гимнастика вече
Коментари Харесай

Кои са петте родни грации, донесли злато за България?

Първата олимпийска купа за България по ансамблова художествена гимнастика към този момент е реалност. Това се случи с помощта на пет млади дами, а точно Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова. Всички те са възпитанички на Весела Димитрова, а помощник-треньор им е Михаела Маевска. Съставът имаше терзания поради травма на Мадлен Радуканова. Отново поради контузии по време на олимпийския цикъл две от съотборничките им – Елена Бинева и Теодора Александрова се отхвърлиха. В предходни Олимпиади страната ни е печелила единствено сребро и бронз в тази дисциплинираност – бронз от Рио 2016 година, бронз от Атина 2004 година и сребро от Атланта в малко по-далечната 1996 година



Потърсихме повече информация за младите дами. Ето я и нея.

Симона Дянкова -  Тя е капитан на ансамбъла ни по художествена гимнастика. Родена е на 7-ми декември 1994 година във Варна. Има по-малка сестра – Полина, която учи право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Момичетата губят татко си, когато Симона е едвам на 10 година

„ Със сигурност това те прави това по-силен. Възхищавам на майка ми, която ни отгледа безусловно сама и не ни е лишила от безусловно нищо. Сега си давам сметка какъв брой й е било мъчно и ѝ благодаря “, сподели тя пред BТВ.

Именно майка й е индивидът, който записва Симона на гимнастика, както и индивидът, който постоянно я връща в зала. Започва художествена гимнастика през 2002 година Първо се състезава като самостоятелна гимнастичка, а по-късно става част от отбор с Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лора Траец и Теодора Александрова през 2017 година Варненката е двукратна бронзова медалистка от Световната група по многобой през 2018, 2019 година, сребърна от Световната група по многобой през 2017 година и бронзова от Европейската група за многоборство през 2018 година, както и златен медалист от Световното състезание в София.

 

Симона Дянкова живее в столицата със своя дълготраен другар Никола, който също е състезател. 26-годишната българка ще бъде знаменосец на България по време на закриването на Олимпийските игри в Токио, което ще бъде през днешния ден в 14:00 часа (българско време). Припомняме, че на откриването наши знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и именитата Мария Гроздева.

Стефани Кирякова 



Стефани е родена на 5 януари 2001 година в Бургас. Баща й свещеник, а майка й – неделна учителка. Единствено дете в фамилията е. Стефани стартира да тренира художествена гимнастика през 2006 година в Клуб „ Черноморец ” при Ани Бошева, където още първата година демонстрира доста бърз прогрес. През 2008г. на Първия Международен Турнир за Купа „ Черноморец ”, в своята възрастова категория, Стефани печели първо място в ансамблово комбиниране и четвърто място за самостоятелно осъществяване. От 2011г. в продължение на 5 поредни следващи години Стефани Кирякова получава всяка поредна година грамота от кмета на Община Бургас за реализирани ”Високи резултати в региона на спорта ”! През 2018 година става част от ансамбъла, замествайки контузената Теодора Александрова. Стефани има редица златни, сребърни и бронзови медали от интернационалните шампионати. Същата 2018 година майка й получава инсулт и губи говора си, както подвижността на дясната си ръка. 20-годишната българка намира очакване в Бог.

“ В тежки моменти си подсещам, че Бог в никакъв случай не ни дава товар по-тежък, в сравнение с можем да носим “, споделя тя.

Освен в художествената гимнастика, бургаската прелест намира пристрастеност и в писането.

Мадлен Радуканова

Мадлен е столичанка. Родена е на 14 май 2000 година Баща й е известния футболист Милен Радуканов, който е и треньор на българските футболни тимове Левски София, ЦСКА София, Ботев Пловдив, Славия София и ОФК Пирин.


 Колко коства златният орден от олимпиадата? Колко коства златният орден от олимпиадата?
Всички огромни спортисти мечтаят за олимпийското злато, само че не всички са " равни " от позиция на наградата, която завоюват дружно с мед...

Мадлен има по-голяма сестра – Лилия. 21-годишната столичанка стартира да тренира художествена гимнастика на петгодишна възраст. Спортната й кариера стартира като самостоятелна гимнастичка, само че по-късно се причислява към младша група, която се състезава на Европейското състезание за юноши през 2015 година в Минск, Беларус и печели бронзов орден на финала на 5 топки. През 2016 година става част от ансамбъла. Обвързана с е Калоян Бинев, брат на съотборничката си Елена Бинева. Една от фантазиите й е да надмине достиженията на татко си. Тази фантазия към този момент е осъществена.

Лаура Траатс



Лаура родена на 13 декември 1998 година в София. Баща й е холандец, майка й – българка. Започва да се занимава с художествена гимнастика едвам на четиригодишна възраст в Спортен клуб „ Левски Триадица “. Част от ансамбъла става през 2016 година През 2019 година тя и нейните съотборници се класираха на 3-то място в груповия многобоен край на международното състезание през 2019 година в Баку, Азербайджан и осигуриха олимпийско място за България на летните олимпийски игри през 2020 година, в които взеха златото. Любопитно е, че златното момиче открива половинката си още в детската градина.

Ерика Зафирова
 България приключи на 30-о място в класирането по медали България приключи на 30-о място в класирането по медали
България финишира на 30-а позиция в класирането по медали на Олимпийските игри в Токио. Златни оценки през днешния ден в последния ден завоюва анс...



Ерика е родена на 7 май 1999 година в Кюстендил. На 10 -годишната се реалокира с родителите си в Бургас и стартира да тренира в клуб „ Олимпия 74 “. Първият й треньор е Петя Монева. Печели три сребърни медала на Международния шампионат през 2013 година в Бърно. Състезавала се е на Световната купа за юноши в Минск и Лисабон. Тя се състезава на европейското състезание за юноши през 2014 година (заедно с Боряна Калейн и Катерина Маринова), където тим България приключва на 4 -то място. През 2015 година тя се състезава на Световната купа за юноши в София. През сезон 2016 година Зафирова стартира да се състезава при възрастни на Международния шампионат в Москва, където приключва 8-ма в многобоя. След това тя приключи 6-та в многобоя на купата Corbeil Essonnes в Париж. През 2018 година Зафирова стартира сезона на Международния шампионат в Москва, където приключи 3-та в многобоя, спечелвайки бронзов орден.През 2019 година тя се причисли към българската старша група, като заменя контузената Елена Бинева, която приключи кариерата си. Сгодена е за националния играч по спортна гимнастика Дейвид Хъдълстоун.

Ансамбълът ще се състезава за последно в този петчленен състав на Световното състезание в края на октомври, което още веднъж ще е в Япония.

 

 

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР