Първата ни история от Спасените“ за 2023 г. ще ни

...
Първата ни история от Спасените“ за 2023 г. ще ни
Коментари Харесай

„Спасените“: Деца подадоха ръка на други, загубили детството си в бедствията и калта


Първата ни история от „ Спасените “ за 2023 година ще ни потопи в детския свят. Там, където положителното е чисто и от сърце, а страстите са откровени и неподправени - даже и тъгата. 13 деца от столично учебно заведение рисуваха в продължение на няколко седмици, с цел да подадат ръка на други 13 деца, изгубили детството си.
Това е една история ще върне вярата ни в поколенията, които идват след нас.

Снимка: bTV


През септември предходната година няколко карловски села потънаха под вода.
Тежките порои откъснаха мостове. Повлякоха всичко след себе си. И мебелировка, и ориси, и фантазии. Но постоянно в бедствията и в калта се ражда то - положителното.

12-годишният Стилиян помни добре бедствието от 2 септември. Родното му село Каравелово е едно от най-засегнатите села. При първата приливна вълна той самичък качва трудноподвижната си баба на втория етаж, тъй като първият е под вода.

Снимка: bTV


„ Спасихме се от втория етаж, когато понижа водата и избавителните екипи и водолази пристигнаха. И един пожарникар ме държеше за ръката, с цел да ме извади, тъй като потъвах доста постоянно “, споделя Стилиян Нанков, възпитаник в СУ " Васил Левски ", Карлово.

На прага на новата образователна година, бедствието лишава на едно 12-годишно момче дома и фантазиите. Сега цялото семейство живее при родственици в Карлово, само че детето постоянно се връща там при детството си.

Снимка: bTV


И до момента в който всичко това се случва на десетки деца в Карловско, едни други деца вземат решение да оказват помощ.

„ И при започване на годината с моя клас взехме решение да създадем всичко допустимо да ги подкрепим. И измислихме концепцията да създадем кутия, в която всеки, който желае и има предпочитание, да помогне, да постави пари “, споделя Василена Шекерова, ученичка в 10 „ б “ клас на СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “.

Както знаем, положителното е заразно. Идеята за кутията ражда още една концепция – в тази класна стая, в час по изобразително изкуство.

„ Беше началото на годината и в действителност концепцията беше на госпожата. Като цяло класът взехме решение, че посредством заниманието ще помогнем на децата, които имат потребност. И ще покажем, че имаме положителни сърца “, изясни ученичката от 10 „ а “ клас в 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ Виктория Пандерова.

И по този начин, 13 деца стартират да рисуват 13 картини – на лавандулови полета, носещи чувството за бъдеще и вяра. Целта е била една – да ги създадат толкоз красиви, че да ги продадат на търг, а събраните пари да дарят на потърпевшите деца от наводнените села.

Така, след доста труд, резултатът е налице – 13 красиви лавандулови полета, които да оказват помощ. Събраната сума е 1300 лв..

„ Тези хора заслужават да получат помощ от някого. И се веселя, че това сме ние. И мисля, че моят клас сме положителни хора и би трябвало, като можем да оказваме помощ, да го вършим. Да разпръскваме положително. Защото това може да се случи на безусловно всекиго. Никой не е застрахован от някакви бедствия. И когато можеш, би трябвало да помагаш “, споделя Габриела Димитрова, възпитаник в 10 „ а “ клас в 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “.


Децата вземат решение персонално да отидат до Карлово, с цел да предадат стипендиите.

Срещаме се още веднъж след няколко дни, в 7 ч. сутринта. Ученичките Василена и Габриела ще пътуват до Карлово, с цел да предадат тяхното сторено положително.
Госпожата по изобразяване ще бъде водачът с персоналния си автомобил, а педагогическият консултант Вержиния Трайкова ще пътува с тях за кураж.

„ Ние сме горди, че от търга на картини на децата успяхме да съберем 13 стипендии за 13 нуждаещи се деца от Карловско, по 130 лв. на дете, което считам, че е една добра сума “, изясни Вержиния Трайкова.

След два часа и половина идваме пред Професионалната гимназия по железопътен превоз в Карлово. Там ги чакат 13-е деца, изгубили домовете си. Сред тях е и Стилиян от Каравелово.

Снимка: bTV


„ Най-важното е да имаш поддръжка от отсрещната страна. Това е нашата концепция и за какво сме тук. Не е доста, само че е от сърцето ни. И по тази причина сме тук, с цел да ви покажем, че съществува и положително “, споделя Габриела от София на 13-е деца.

На тази намира се ражда и другарство.

Тя ще остане ослепителен спомен и скъп урок за всички тях – 13-е деца, които подадоха ръка. И 13-е деца, които получиха вяра.

А какво по-хубаво от това – деца да избавят детството на други деца.
С положителното в сърцето и с положителните каузи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР